Την εβδομάδα που μας πέρασε, το Hubble Space Telescope έκλεισε 25 χρόνια στο διάστημα, αλλά η NASA με τους διεθνείς συνεργάτες της αναμένεται να κατασκευάσουν και να εκτοξεύσουν στο διάστημα ένα ακόμα ισχυρότερο εργαλείο για να δουν βαθύτερα στο σύμπαν από πότε άλλοτε.

Το James Webb Space Telescope θα είναι 100 φορές ικανότερο από το Hubble και θα εκτοξευθεί με μία αποστολή το 2018 για να προσφέρει στους αστρονόμους μία μοναδική ματιά στους πρώτους γαλαξίες που σχηματίστηκαν στο πρώιμο σύμπαν. “Το JWST θα μπορεί να δει πίσω στο χρόνο 200 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang” έγραψε στην ανακοίνωση της η NASA, που περιέγραψε το τηλεσκόπιο ως μία ισχυρή μηχανή του χρόνου με υπέρυθρη όραση που μπορεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια για να δει τους πρώτους αστερισμούς και γαλαξίες να σχηματίζονται στο σκοτάδι στο πρώιμο σύμπαν.

 

Το κόστος του εγχειρήματος ξέφυγε αρκετά –έφτασε τα 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια από τα $3,5 δισεκατομμύρια που υπολογιζόταν - και παραλίγο να σταματήσει η ανάπτυξη του αλλά η NASA υποσχέθηκε να θέσει σε τροχιά το επόμενης γενιάς τηλεσκόπιο πραγματοποιώντας μία αποστολή τον Οκτώβριο του 2018.

 

Το James Webb Space Telescope ζυγίζει 6,4 τόνους και το βασικό κάτοπτρο έχει διάμετρο 6,5 μέτρα, και είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό του Hubble ενώ θα εξοπλίζεται με τέσσερα όργανα συμπεριλαμβανομένων καμερών –το κλείστρο της κάμερας θα μπορεί να παραμείνει ανοιχτό για πολύ μεγάλα διαστήματα- και φασματόμετρων που μπορούν να συλλάβουν εξαιρετικά ασθενή σήματα ενώ χάρη στις υπέρυθρες δυνατότητες θα μπορεί να παρατηρήσει ιδιαίτερα μακρινά σώματα και εξωπλανήτες (μάλιστα οι επιστήμονες θα μπορούν με ευκολία να κατανοήσουν την σύνθεση της ατμόσφαιρας κάποιου εξωπλανήτη).

 

Σε αντίθεση με το Hubble Space Telescope που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη, το James Webb Space Telescope θα βρεθεί ακόμα μακρύτερα, σε ένα μέρος που ονομάζεται L2 (Lagrange Point), περίπου 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα βαθιά μέσα στο διάστημα.

 

Το τεράστιο τηλεσκόπιο θα εκτοξευθεί από την Γαλλική Γουιάνα τον Οκτώβριο του 2018 με την βοήθεια ενός πυραύλου Ariane 5, που θα κατασκευαστεί από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

 

 

Link.png Site: Phys