Η αναζήτηση πλανητών είναι δύσκολη, η αναζήτηση νερού σε πλανήτες είναι ακόμα πιο δύσκολη, και η αναζήτηση νερού σε εξωπλανήτες εξαιρετικά δύσκολή.

Παρόλα αυτά, μία επιστημονική ομάδα ισχυρίζεται ότι κατάφερε ακριβώς αυτό, με τη βοήθεια ενός από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια στον κόσμο, το VLT (Very Large Telescope) στη Χιλή.

 

Η επιστημονική ομάδα πιστεύει ότι η ατμόσφαιρα του 51 Pegasi b (γνωστού και ως Dimidum), ενός εξωπλανήτη σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 έτη φωτός, έχει ίχνη νερού. Ο 51 Pegasi b ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια, χαρακτηρίστηκε ως “καυτός Δίας”, επειδή πρόκειται για έναν πλανήτη που μοιάζει στον Δία, αλλά βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το άστρο του.

 

Όπως εξηγεί το New Scientist, όλες οι προηγούμενες ανακαλύψεις νερού, αφορούσαν σε εξωηλιακά πλανητικά συστήματα, και πιο συγκεκριμένα σε εξωπλανήτες που διέρχονται μπροστά από το μητρικό ή κεντρικό άστρο τους καθώς τους παρατηρούμε από τη Γη. Όμως υπάρχουν πολλοί ακόμα εξωπλανήτες, τους οποίους δεν μπορούμε να τους εντοπίσουμε με τον παραπάνω τρόπο, επειδή πολύ απλά οι περισσότεροι εξωπλανήτες δεν κάνουν τέτοιου είδους διελεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι από τη Γη δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τις ατμόσφαιρες τους.

 

Η συγκεκριμένη ωστόσο επιστημονική ομάδα ακολούθησε διαφορετική προσέγγιση, παρατηρώντας τόσο τον εξωπλανήτη όσο και το άστρο του, καθώς αλληλοεπιδρούσαν μεταξύ τους. Για τέσσερις ώρες, το τηλεσκόπιο, καθώς είχε στραφεί και προς τα δύο ουράνια σώματα, παρατηρούσε το φως που αντανακλούσαν. Η ομάδα κατέγραψε μέρος της τροχιάς του πλανήτη, καθώς μετατοπίστηκε απομακρυνόμενος και στην συνέχεια άρχισε να στρέφεται πάλι προς τη Γη, και παρατήρησε ότι το φως, ξεκίνησε να μετατοπίζεται προς τα περισσότερο κόκκινα μήκη κύματος και στη συνέχεια περισσότερο προς τα μπλε, εξαιτίας του φαινομένου Doppler.

 

Μόλις τα δεδομένα αναλύθηκαν και απομονώθηκαν, η ομάδα ήταν σε θέση να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα και το ουράνιο σώμα. Για παράδειγμα, η ομάδα εντόπισε πως στην ατμόσφαιρα του, πέρα από διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, βρίσκονται σωματίδια νερού. Βεβαίως, τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας δεν μπορούν να αποδειχτούν και να επικυρωθούν, εκτός και αν κάποιος επισκεφτεί τον εξωπλανήτη 51 Pegasi B. Λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση του από τη Γη και ότι ο εξωπλανήτης βρίσκεται πιο κοντά στο άστρο του από ότι ο Ερμής στον δικό μας, πραγματοποιώντας μία περιστροφή ανά τέσσερις μέρες, κάτι τέτοιο θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες τώρα έχουν ένα νέο όπλο για τις αναζητήσεις τους.

 

Link.png Site: Engadget