Σύμφωνα με μια ανάλυση που έκανε ο John Poole, ιδρυτής του Primate Labs, στα αποτελέσματα των μετρήσεων από το Geekbench 4 για τα μοντέλα iphone 6s, φαίνεται πως υπάρχει μια σχέση μεταξύ των επιδόσεων των συσκευών και της κατάστασης της μπαταρίας τους.

Παρατηρώντας τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο Geekbench 4, φαίνεται πως στο iOS 10.2 η πλειοψηφία των συσκευών είχε μια σχετικά ομοιόμορφη απόδοση ως προς τις επιδόσεις ενώ μετά την εμφάνιση του iOS 10.2.1 άρχισαν να εμφανίζονται σημαντικές διακυμάνσεις. Με απλά λόγια δηλαδή, μετά την κυκλοφορία του iOS 10.2.1 τον περασμένο Ιανουάριο, οι επιδόσεις ορισμένων iphone 6s άρχισαν να πέφτουν ή να μην είναι σταθερές!

 

Κατά την κυκλοφορία του 10.2.1 η Apple είχε ανακοινώσει πως πραγματοποίησε κάποιες βελτιώσεις ώστε να αντιμετωπιστούν κάποια περιστατικά με iphone 6s που έκλειναν ξαφνικά. Οι απενεργοποίησεις αυτές οφείλονταν σε παλιές ή προβληματικές μπαταρίες που δεν τροφοδοτούσαν τις συσκευές με την προβλεπόμενη ενέργεια. Η Apple δεν έδωσε στη δημοσιότητα τις βελτιώσεις που έκανε στο λειτουργικό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αλλά υπήρξε μια αναφορά ότι η τροποποίηση είχε να κάνει με το σύστημα διαχείρισης ισχύος ώστε να μην απενεργοποιούνται οι συσκευές.

 

Κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων του Geekbench 4, οι διαφορές μεταξύ των iphone 6s με 10.2 και 10.2.1 εμφανίστηκαν πολύ απότομα για να είναι απλά ένα αποτέλεσμα των μπαταριών που εξασθενούν σταδιακά. Άρα φαίνεται πως η Apple τροποποίησε το λειτουργικό ώστε να περιορίζει κάπως την απόδοση της συσκευής όταν η κατάσταση της μπαταρίας μειώνεται κάτω από ένα συγκεκριμένο σημείο και έτσι να αποφεύγεται η απενεργοποίησή της.

 

iphone-6s-geekbench-scores-800x396.jpg

 

Με την εμφάνιση του iOS 11.2 ο αριθμός των 6s με χαμηλότερες βαθμολογίες στο Geekbench άρχισε να αυξάνεται, γεγονός που πιθανότατα οφείλεται στην επιπλέον εξάντληση της χωρητικότητας των μπαταριών σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο όπου είχε κυκλοφορήσει η 10.2.1. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός πως –όπως φαίνεται- αρχίζουν να επηρεάζονται και κάποια iphone 7 μιας και στα αποτελέσματα των μετρήσεων αρχίζουν να φαίνονται παρόμοιες διακυμάνσεις όπως στα 6s, ειδικά μετά την κυκλοφορία του iOS 11.2.

 

Οι παρατηρήσεις αυτές λοιπόν καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η Apple μπορεί να επιβραδύνει σκόπιμα τις επιδόσεις κάποιων παλιότερων συσκευών οι μπαταριές των οποίων παρουσιάζουν μειωμένη χωρητικότητα, ώστε να μεγιστοποιήσει τη σταθερότητά τους. Φυσικά από την πλευρά της εταιρείας δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια επίσημη επιβεβαίωση.

 

Ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει το παραπάνω σενάριο, είναι πως υπάρχουν αναφορές από χρήστες που προχώρησαν σε αντικατάσταση της μπαταρίας σε μοντέλα 6s, ότι οι επιδόσεις των συσκευών τους επανήλθαν στα κανονικά τους επίπεδα!

 

Link.png Site: Macrumors