Ενδεχομένως η Intel να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τη… σκέψη ότι έχει επιτέλους ανταγωνισμό στην αγορά των επεξεργαστών, με αποτέλεσμα το τμήμα marketing της εταιρείας να κάνει ότι μπορεί για να μειώσει τα πρόσφατα επιτεύγματα της “μικρής” Advanced Micro Devices, που υπό την ηγεσία της Lisa T. Su μοιάζει να διαπρέπει.

Αλλιώς τι να υποθέσουμε για τον πρόσφατο ισχυρισμό της εταιρείας σε υλικό από press workshop ότι η πλατφόρμα Naples και οι επεξεργαστές της AMD, Epyc, προσφέρουν ασυνεπή απόδοση χρησιμοποιώντας τέσσερα “κολλημένα με κόλλα” dies μεταξύ τους στη συσκευασία του επεξεργαστή. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η Intel υποστηρίζει ότι οι επεξεργαστές Epyc στην ουσία είναι επεξεργαστές desktop που έχουν μεταφερθεί στο επιχειρησιακό περιβάλλον και πως η AMD είναι “ασυνεπής προμηθευτής” και με “κακό ιστορικό” ενώ επιπλέον δεν έχει το κατάλληλο οικοσύστημα.

 

Εντάξει, μπορεί όλοι οι πυρήνες να μην βρίσκονται σε ένα die, όμως το ζήτημα εδώ είναι τι ήταν περισσότερο συμφέρον να κάνει η AMD και αν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει το παραπάνω χωρίς σημαντικές απώλειες στον τομέα της παραγωγής. Η μέθοδος που χρησιμοποίησε η AMD, δηλαδή το να συνδέσει τέσσερα dies σε μία συσκευασία είναι τουλάχιστον έξυπνη, αφού με αυτό τον τρόπο έχει καλύτερο έλεγχο της παραγωγής (π.χ ότι οι πυρήνες τρέχουν στις ενδεδειγμένες συχνότητες λειτουργίας χωρίς πρόβλημα) και οι απώλειες είναι λιγότερες.

 

Για παράδειγμα, αν υπάρξει πρόβλημα σε κάποιους από τους πυρήνες ενός die, η εταιρεία μπορεί είτε να το απενεργοποιήσει, είτε να το αντικαταστήσει με κάποιο άλλο. Επίσης, χρησιμοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία από την κατασκευή των επεξεργαστών desktop, θα επιλέξει τα καλύτερα dies για τους επεξεργαστές Epyc που προορίζονται για χρήση σε επιχειρησιακής κλάσης, κρίσιμης σημασίας περιβάλλοντα και εφαρμογές.

 

Και το ίδιο συμβαίνει και με τους Threadripper. Για παράδειγμα το 16πύρηνο μοντέλο στη συσκευασία του διαθέτει δύο dies από AMD Ryzen 7 1800X “κολλημένα” μεταξύ τους όπως λέει η Intel για να προσφέρει στους χρήστες κάτι που πριν από δύο χρόνια, οι χρήστες δεν μπορούσαν να… ονειρευτούν, ένα τέρας 16-core/ 32-threads με $999.

 

Link.png Site: Tweaktown