Με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων» του υπουργείου Πολιτισμού, τα smartphone εξαιρέθηκαν τελικά από το τέλος πνευματικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, για τα tablet με RAM άνω των 4 GB το "χαράτσι" αυξήθηκε σε 2%, από 1% που προβλεπόταν.

Στη μορφή που είχε κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, τόσο στα smartphone όσο και στα tablet με RAM άνω των 4 GB επιβαλλόταν τέλος 1% για την αμοιβή κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων. Ο λόγος ήταν πως οι συγκεκριμένες "έξυπνες" συσκευές μπορούν να «αντικαθιστούν τους υπολογιστές ως προς κάποιες λειτουργίες τους», όπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση. Έτσι, έχουν τη δυνατότητα να αντιγράφουν πνευματικά έργα ή να αναπαράγουν αντίγραφά τους.

 

Τελικά, το σκεπτικό αυτό υιοθετήθηκε μόνο για τα tablet, τα οποία επομένως μαζί με τα PC, επιβαρύνονται με χαράτσι 2% επί της αξίας τους, «ως αμοιβή που κατανέµεται στους πνευµατικούς δηµιουργούς, στους ερµηνευτές ή εκτελεστές καλλιτέχνες, στους παραγωγούς γραµµένων µαγνητικών ταινιών ή άλλων γραµµένων υλικών φορέων ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας και στους εκδότες εντύπων».

 

Η επιβολή τέλους για πνευματικά δικαιώματα χρονολογείται από το 1993 και επιβαρύνει οποιοδήποτε μέσο, μη ηλεκτρονικό (π.χ. φωτοτυπικά, μαγνητοταινίες, φωτοτυπικό χαρτί) ή ηλεκτρονικό (π.χ. CD, σκληροί δίσκοι) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιγραφή ή την αναπαραγωγή έργων που χρήζουν πνευματικής ιδιοκτησίας.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ορίζεται σε 6% της αξίας «η αµοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας, µαγνητικές ταινίες ή άλλους υλικούς φορείς πρόσφορους για την αναπαραγωγή ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας, στα οποία συµπεριλαµβάνονται οι υλικοί φορείς ψηφιακής αντιγραφής εκτός των αποθηκευτικών µέσων χωρητικότητας κάτω του 1 TByte όπως επίσης και για συσκευές ή εξαρτήµατα ανεξάρτητα εάν λειτουργούν σε συνάρτηση ή µη µε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χρησιµοποιούνται για την ψηφιακή αντιγραφή, µετεγγραφή ή µε άλλο τρόπο αναπαραγωγή (εκτός των σαρωτών και των εκτυπωτών)».

Από την άλλη πλευρά, με τέλος 4% επιβαρύνονται τα φωτοτυπικά, τα scanner, οι εκτυπωτές, το χαρτί κατάλληλο για φωτοτυπίες, καθώς και τα αποθηκευτικά μέσα χωρητικότητας κάτω του 1 TByte. Για όλες τις κατηγορίες, ορίζεται πως το τέλος καταβάλλεται από τους παραγωγούς των προϊόντων ή τους εισαγωγείς τους. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, μετακυλίεται στον καταναλωτή.

 

Link.png Site: ΑιτιολογικήΈκθεση