Ο πρώτος φορητός υπολογιστής της Microsoft, το Surface Book, είναι διαθέσιμος από σήμερα αρχικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μπορέσαμε να το δούμε από κοντά.

Το Surface Book έκλεψε τις εντυπώσεις στην πρόσφατη παρουσίαση της Microsoft και όχι αδικαιολόγητα αφού όπως διαπιστώσαμε, διαθέτει κορυφαία ποιότητα κατασκευής όπου σε συνδυασμό με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το υβριδικό χαρακτήρα, ίσως να μην είναι υπερβολή ο χαρακτηρισμός που του δίνει η ίδια η εταιρεία, ως «τον καλύτερο φορητή υπολογιστή της αγοράς».

 


 


Οι διαστάσεις του είναι ικανοποιητικές για ένα φορητό υπολογιστή με οθόνη 13.5 ιντσών και βάρος 1500 γραμμαρίων, ενώ η ίδια η οθόνη είναι εκπληκτική, με ανάλυση 3000 x 2000, 6 εκατομμύρια pixels και πανέμορφα χρώματα. Πάνω στον υπολογιστή υπάρχει η παρουσία δύο USB 3.0 θυρών, μιας Mini display θύρας ενώ περίεργη μπορούμε να κρίνουμε την τοποθέτηση της θύρας των ακουστικών που δε νομίζουμε να βολέψει την πλειονότητα των χρηστών.

 

Ως ένα πραγματικό ultrabook, το Surface Book είναι πολύ καλύτερο κατά την πληκτρολόγηση σε σχέση με το Surface Pro 4 ενώ και το trackpad βρίσκεται θα λέγαμε στα επίπεδα ενός MacBook Pro, με τα Windows 10 Pro να υποστηρίζουν αρκετά gestures.

 

Αυτό που κάνει τη διαφορά στο Surface Book δεν είναι άλλη από την άρθρωση με την οποία ενώνεται η οθόνη με το πληκτρολόγιο, και η οποία επιτρέπει το διαχωρισμό της οθόνης η οποία μετατρέπεται στη συνέχεια σε tablet, ασχέτως αν η Microsoft δεν επιθυμεί να το αποκαλούμε έτσι. Ο διαχωρισμός γίνεται μηχανικά μόλις πατήσουμε ένα ειδικό κουμπί πάνω στο πληκτρολόγιο, με τα Windows 10 να εμφανίζουν σχετικό μήνυμα.

 


gallery_39041_2571_72822.jpg


Surface Book

Surface Book


Surface Book

 


Αυτό που κατά την πρώτη επαφή δε μπορέσαμε να δοκιμάσουμε, είναι οι επιδόσεις των μοντέλων που φέρουν κάρτα γραφικών της Nvidia, με ικανοποιητικές επιδόσεις σε παιχνίδια, προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και σχεδιασμού. Ακόμα η συνολική αυτονομία του υπολογιστή σύμφωνα με τη Microsoft κυμαίνεται στις 12 ώρες ενώ ανεξάρτητα ως οθόνη, η αυτονομία πέφτει στις 3 ώρες.

 

Μας άρεσε ακόμα το ανανεωμένο Surface Pen, η ψηφιακή γραφίδα δηλαδή με ευαισθησία 1024 επιπέδων πίεσης, η οποία δουλεύει άψογα με το OneNote για καταγραφή σημειώσεων αλλά και για όσους ασχολούνται με το σχέδιο.

 


20151021_204439.jpg

 


Δυστυχώς η Microsoft δεν έχει ανακοινώσει για την ώρα τα πλάνα της για κυκλοφορία του Surface Book στην Ευρώπη, κάτι που αναμένεται να γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2016. Στην Αμερική, η συσκευή διαίθεται με επεξεργαστές 6ης γενιάς Core i5 και Core i7 της Intel, με μνήμη 8 ή 16 GB και αποθηκευτικό χώρο έως 1TB. Οι τιμές ξεκινάνε από τα $1499.