Μπορεί η Tay, το Twitter bot της Microsoft, να μην είχε καλή πορεία εξαιτίας των ρατσιστικών σχολίων που έκανε, όμως η εταιρεία έχει ένα ακόμη εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης στο internet, το CaptionBot.

Οι χρήστες μπορούν να ανεβάσουν μια φωτογραφία και το CaptionBot φορτώνει μια περιγραφή, στην οποία αναλύει τι βλέπει στη συγκεκριμένη φωτογραφία. Στη συνέχεια, οι χρήστες βαθμολογούν τις επιδόσεις του CaptionBot, όσον αφορά την αναγνώριση των εικόνων.

 


Βασιζόμενο στις βαθμολογίες, το CaptionBot μαθαίνει πότε κάνει λάθη και πότε όχι και έτσι βελτιώνεται διαρκώς. Το CaptionBot αποτελεί δημιούργημα της ομάδας Cognitive Services της Microsoft, η οποία ερεύνησε αρκετούς τρόπους για να μοντελοποιήσει τα αντικείμενα στις φωτογραφίες, ώστε ο υπολογιστής να μπορεί να τα ξεχωρίσει. Η ομάδα αναφέρει ότι το CaptionBot μπορεί να αναγνωρίσει μια ευρεία γκάμα εικόνων, ακόμη και διάσημους ανθρώπους.

 

gallery_363048_2550_257.jpg

 

Για την επεξεργασία των εικόνων, το Computer Vision API αναγνωρίζει τα μέρη της εικόνας, τα συνδυάζει με δεδομένα που αντλεί από το Bing Image Search API και, ό,τι πρόσωπα αναγνωρίζει, τα εξετάζει με το Emotion API. Με τον τρόπο αυτό, το CaptionBot είναι σε θέση να αναλύει τις εκφράσεις του προσώπου και να αναγνωρίζει τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου που απεικονίζεται.

 

Παρόμοια εργαλεία της Microsoft είναι το "How Old Do I Look", που αναγνωρίζει την ηλικία του εικονιζόμενου προσώπου και το "What Dog?", που αναγνωρίζει τη ράτσα ενός εικονιζόμενου σκύλου.

 

Link.png Site: TheGuardian