Η νέα έκδοση του Firefox η οποία είναι διαθέσιμη εδώ και μερικές ώρες, δεν είναι μία συνηθισμένη αναβάθμιση αφού αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία του δημοφιλούς browser.

Με τον Firefox 57 Quantum, το ίδρυμα Mozilla προχωρά σε πλήρη ανανέωση όχι μόνο του γραφικού περιβάλλοντος αλλά και σε σημαντικές βελτιώσεις στις επιδόσεις του web egnine μέσω του Project Quantum. Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η Mozilla, ο νέος Firefox είναι ακόμα και 2 φορές πιο γρήγορος από τον Chrome σε δοκιμή που διεξήχθη με το φόρτωμα των 10 δημοφιλέστερων ιστοσελίδων ενώ χρησιμοποιεί και 30% λιγότερη μνήμη από τον browser της Google. H ολοκαίνουρια CSS engine η οποία έχει αναπτυχθεί με την γλώσσα προγραμματισμού Rust της Mozilla μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με πολλαπλούς πυρήνες, κάτι που δεν ισχύει με άλλους browsers. Επιπλέον η όλη εμπειρία κατά το browsing είναι απόλυτα ομαλή, «είτε έχετε ανοίξει 10 καρτέλες (tabs) είτε 100».

 

Στον τομέα του γραφικού περιβάλλοντος, έχουμε τη δεύτερη σημαντική αλλαγή αφού με το Project Photon, στόχος του ιδρύματος Mozilla είναι να κάνει πιο μοντέρνο τον Firefox, αξιοποιώντας την ίδια ώρα κατάλληλα και την πολύ πιο γρήγορη web engine. Έτσι από την 57η έκδοση και μετά, ο Firefox αποκτά περιβάλλον βελτιστοποιημένο για οθόνες με πολύ υψηλή ανάλυση αλλά και για χρήση όχι μόνο με το ποντίκι αλλά και μέσω της αφής αν το επιτρέπει το hardware.

 

 

Μία ακόμη σημαντική προσθήκη είναι η υποστήριξη WebVR η οποία επιτρέπει σε ιστοσελίδες να εκμεταλλευτούν συστήματα εικονικής πραγματικότητας όπως το HTC Vive. Ακόμα, η λειτουργία Tracking Protection, αποκλείει μαζικά αιτήματα από ιστοσελίδες για συγκέντρωση δεδομένων που αφορούν την online συμπεριφορά του χρήστη.

 

Με όλες τις παραπάνω αλλαγές, θύματα πέφτουν αρκετές επεκτάσεις (extensions) οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με την XUL αφού ο Firefox Quantum υποστηρίζει αποκλειστικά WebExtensions τα οποία έχουν περισσότερους περιορισμούς, όπως συμβαίνει και με τις επεκτάσεις του Chrome.

 

File.png Download: https://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/[/url]']Firefox 57