Σε μια σημαντική ανακοίνωση προχώρησαν από κοινού η Cisco και η Mozilla, ανακοινώνοντας την ένταξη του H.264 codec μέσα από τo αντίστοιχο plugin που κατασκευάζει η Cisco, στην κατηγορία του λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

Μέχρι σήμερα, η χρήση του H.264 codec σε μια εφαρμογή κόστιζε ακριβά για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες οι οποίες θα έπρεπε να καταβάλλουν ένα μεγάλο ποσό στην MPEG-LA στην οποία ανήκει η τεχνολογία. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση και να προωθηθούν παρόμοιες τεχνολογίες, η Mozilla και η Google κατά το παρελθόν είχαν δηλώσει την υποστήριξη τους σε open source codecs όπως το WebM και ο Theora video codec.

 

Η πρόταση ανακωχής της Cisco έχει σκοπό ο H.264 codec να αποτελέσει το standard στην επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο μέσω Web και γι'αυτό ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει σύντομα ένα plugin όπου ο κάθε προγραμματιστής θα μπορεί να χρησιμοποιεί το codec χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλει κάποιο ποσό. Από τις πρώτες εφαρμογές που θα κάνουν χρήση αυτού του plugin είναι ο Firefox της Mozilla κάτι που θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2014 με αυτοματοποιημένη διαδικασία.

 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα μιας μεγάλης διαμάχης σχετικά με την τεχνολογία που θα στηρίζονται οι επικοινωνίες σε πραγματικό χρόνο μέσω Web και κυρίως οι βιντεοκλήσεις, με τα περισσότερα μέρη να συμφωνούν ότι αυτή θα είναι η WebRTC, χωρίς όμως να συμφωνούν σε ένα κοινό video codec. Πρόσφατα η Mozilla και η Google ενσωμάτωσαν υποστήριξη WebRTC στο Firefox και Chrome αντίστοιχα, κάνοντας εφικτές τις βιντεοκλήσεις μέσω browser χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης plugin. Με την κίνηση της αυτή η Ciscο στέλνει μήνυμα στους προγραμματιστές αναλαμβάνοντας τα έξοδα δικαιωμάτων.

 

Την επόμενη εβδομάδα στο συνέδριο IETF στο Vancouver, η ομάδα του WebRTC θα προσπαθήσει να συμφωνήσει στην υιοθέτηση ενός προκαθορισμένου codec για το WebRT, με τη Cisco να προωθεί φυσικά το H.264.

 

Link.png Site: https://blog.mozilla.org/blog/2013/10/30/video-interoperability-on-the-web-gets-a-boost-from-ciscos-h-264-codec/[/url]']Mozilla Blog