Προς το περιεχόμενο

Υπάρχει περίπτωση να δούμε ποτέ ξανά φορητή κονσόλα;


Ocelote

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο όρος mobile gaming” ήρθε τα τελευταία χρόνια να αντικαταστήσει αυτό που για δύο και πλέον δεκαετίες ήταν γνωστό ως handheld gaming”.

Το τελευταίο, βλέπετε, αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά την ψυχαγωγική εμπειρία που προσέφεραν οι φορητές παιχνιδομηχανές, τα handhelds, ενώ το πρώτο καλύπτει κάθε φορητή συσκευή, εστιάζοντας βεβαίως σε smartphones –πρωτίστως- και tablets –δευτερευόντως.

 

Η άνοδος και η επιτυχία αυτών των mobile συσκευών, με τις τιμές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά να τραβούν αντίθετους δρόμους, οδήγησε σταδιακά στην απαξίωση των φορητών αποκλειστικών παιχνιδομηχανών. Οι τελευταίες έπεσαν θύματα της περίφημης “σύγκλισης” που είχε ως αποτέλεσμα συσκευές όπως τα handhelds και οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές τσέπης να ενσωματωθούν σε μία –το smartphone.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Με τους καταναλωτές να έχουν εδώ και χρόνια τη δυνατότητα στην τιμή που θα αγόραζαν μια φορητή κονσόλα, να κάνουν δικό τους ένα smartphone –οριακά βέβαια- μέσης κατηγορίας στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα μπορούσαν να παίζουν και τα παιχνίδια τους, το μέλλον των handhelds προδιαγραφόταν έτσι κι αλλιώς δυσοίωνο. Θυμηθείτε, μιλάμε για casual κοινό που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα βολευτεί με τις προσφορές των App & Play Store κι ας μην έχουν Mario, LittleBigPlanet, Zelda ή GTA.

 

Ο πόλεμος για την επικράτηση στην αγορά του handheld gaming έχει περάσει στο παρελθόν. Η SEGA αποσύρθηκε λίγο πριν το 2000, η Sony έχει αφήσει το PS Vita στη μοίρα του ενώ η Nintendo λάνσαρε τη μεγαλύτερη εκδοχή του 2DS χωρίς κανείς να το πάρει χαμπάρι. Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το 2DS XL να είναι και η τελευταία φορητή κονσόλα που βλέπουμε από τη Nintendo, η τελευταία φορητή κονσόλα γενικώς και οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί. Πάρα πολλοί…

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Κοινό; Ποιο κοινό;

 

Οι πωλήσεις των φορητών συστημάτων ακολουθούν εδώ και χρόνια σταθερά καθοδική πορεία. Όχι ότι υπάρχει η απαίτηση από κάποιο σύστημα να προσεγγίσει τις εξωπραγματικές επιδόσεις του DS (περί τα 154 εκατ. τεμάχια), του τελευταίου εμπορικού “φαινομένου” στα handhelds, όμως με τα υπάρχοντα στοιχεία, “τα νούμερα δεν βγαίνουν”.

 

Το PS Vita υπολογίζεται ότι έχει πουλήσει περί τα 15 εκατ. τεμάχια, αριθμός που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία αν συνυπολογίσουμε την υψηλή τιμή λανσαρίσματος της κονσόλας (249€/299€) και τη σχετικά περιορισμένη γκάμα τίτλων. Φυσικά τα 15 εκατ. απέχουν πολύ από τα σχεδόν 80 εκατ. του PSP. Το PS Vita έπεσε στην ίδια παγίδα που είχε πέσει δυο δεκαετίες πριν το Game Gear: κατέληξε να είναι μία πιο ακριβή και συνάμα/κατ’ επέκταση ελιτιστική πρόταση, χάνοντας έτσι κατά κράτος από τον πιο προσιτό αντίπαλό του.

 

Το δε 3DS –που δεν τα έχει πάει κι άσχημα- μέσα σε μια πενταετία έχει επανασχεδιαστεί έξι φορές με την προτελευταία, το 2DS, να χρειάζεται να δει την τιμή του να πέφτει, προκειμένου να τύχει της αποδοχής του κοινού. Η τελευταία του εκδοχή, το 2DS XL, δείχνει να είναι και η πλέον αδικημένη αφού παρά το ότι συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία των 3DS XL και 2DS συνθέτοντας μία εξαιρετική πρόταση, κυκλοφόρησε χωρίς καθόλου θόρυβο, θαρρεί κανείς σχεδόν “από υποχρέωση”.

 

Η ανάγκη για φορητές κονσόλες δεν είναι η ίδια όπως στο παρελθόν. Ο κόσμος έχει εξοικειωθεί με τα smartphones και μαζί του, το ίδιο έκανε και η βιομηχανία. Ακόμα και η Nintendo προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα, βγαίνοντας εν τέλει κερδισμένη από τη δυναμική των iOS και Android (Pokemon GO, Super Mario Run, Fire Emblem Heroes). Χωρίς να εγκαταλείπει –ακόμα- τα handhelds, τα αφήνει ξεκάθαρα σε δεύτερη μοίρα, εστιάζοντας εκεί που πραγματικά βρίσκεται το κοινό –και το χρήμα.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Και μετά τα handhelds τι;

 

Την απάντηση στην παραπάνω ερώτηση έδωσε πριν από περίπου πέντε μήνες η Nintendo με το Switch. Η τελευταία κονσόλα της ιαπωνικής εταιρείας μοιάζει μέχρι στιγμής να γεφυρώνε με τον καλύτερο τρόπο που είδαμε πότε το –όποιο- χάσμα μεταξύ επιτραπέζιων και φορητών κονσολών, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας, τόσο διαφοροποιημένη ανά περίσταση, όσο απαιτείται. Στο Κιότο κατάλαβαν καλά ότι το κοινό δύσκολα πλέον θα επενδύσει σε μία φορητή κονσόλα εξ αρχής, οπότε κατέφυγαν στη μόνη δυνατή λύση: του έδωσαν μία τέτοια στη συσκευασία της οικιακής. Αυτό που σήμερα μοιάζει τόσο προφανές, τόσο λογικό, μέχρι την έλευση του Switch έμοιαζε απίθανο, ακριβώς διότι κανείς δεν το είχε υλοποιήσει όπως η Nintendo.

 

Επιπρόσθετα, το Switch θα μπορούσε για κάποιο χρονικό διάστημα να συνυπάρξει με το 2DS XL, καλύπτοντας διαφορετικά κοινά: το μεν Switch έχει όλα τα φόντα να αποτελέσει την ακριβή πρόταση, ενώ το 2DS XL τη φθηνότερη, πιο προσιτή και πιο προσβάσιμη, εκείνη που οι γονείς θα μπορούν να πάρουν στα πιτσιρίκια τους, το αντίστοιχο Game Boy της εποχής. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι η πλατφόρμα θα συνεχίζει να στηρίζεται με περιοδικές first-party κυκλοφορίες αλλά άπαξ και δεν λείψουν οι πωλήσεις, τα υπόλοιπα θα έρθουν –σχεδόν- από μόνα τους. Επίσης, ας μην ξεχνάμε πως το Switch, επί της ουσίας “άνοιξε” μια αγορά: αποτελεί την πρώτη υλοποίηση στην κατηγορία του και, εφ’ όσον πετύχει εμπορικά, σίγουρα όχι και την τελευταία. Η αρχή που έχει κάνει πάντως, είναι τουλάχιστον θετική.

 

Το μόνο σίγουρο, είναι ότι στην εποχή των smartphones και των tablets –όσο έδαφος κι αν έχουν χάσει τα δεύτερα- η μεγάλη ελπίδα των handhelds είναι το… Switch! Η γενιά των DS, έντονα επηρεασμένη από τα Game Boy –κι αυτά με τη σειρά τους από τα Game & Watch- μοιάζει σιγά-σιγά να αφήνει τη θέση της σε κάτι πιο φρέσκο και σύγχρονο, ίσως και λίγο πιο μακριά από τη λογική και τη φιλοσοφία των αποκλειστικά φορητών κονσολών. Να είναι αυτό το μέλλον των handhelds; Πιθανόν. Βλέπετε κάτι διαφορετικό πέραν του αφανισμού τους;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 78
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

ναι για μενα οι φορητες κονσολες δεν χανονται ουτε θα πεθανουν και οποιος λεει για ταμπλετ και κινητα ως αντικαταστατες θα λεγα οτι ειναι εκτος gaming εκτος και εαν μιλαμε για αρπακτες με τιτλους ρηχους και pay to win... δεν φτανει ομως να χεις καλο hardware αλλα πρεπει να χεις και καλους τιτλους οπως αλλωστε φανηκε με την συγκρουση sony ps vita και 3ds.

  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι... Δεν θα με εξέπληττε πάντως. Το Switch όντως θα μπορούσε να δημιουργήσει «μόδα» για τη Nintendo. Για τις υπόλοιπες εταιρείες (Sony, Microsoft κλπ) δεν πιστεύω ότι θα ασχοληθούν ξανά με handheld -άντε η Sony να προσπαθήσει να κάνει κάτι με τα κινητά της (αποτυγχάνοντας ως συνήθως).

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

 

Το PS Vita έπεσε στην ίδια παγίδα που είχε πέσει δυο δεκαετίες πριν το Game Gear: κατέληξε να είναι μία πιο ακριβή και συνάμα/κατ’ επέκταση ελιτιστική πρόταση, χάνοντας έτσι κατά κράτος από τον πιο προσιτό αντίπαλό του.

Ας αναλογιστουμε το μεγεθος της Sony σαν εταιρια.

Δε καταρρεει τοσο ευκολα απο μια εμπορικη αποτυχια (δεν ειναι ακριβη). Mιλαμε για εταιρια ΤΕΡΑΣ.

 

Η SEGA (η κακομοιρα) ηταν κι ειναι μια τριχα της SONY.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Eαν γινουμε επικριτικοι με αρθρα σαν αυτό, θα μας πουνε και κακουληδες.

Η Sony αγνοω, προσωπικα, ποτε και γιατι εγκατελειψε το vita, αλλα η Nintendo ; Να εγκαταλειψει η Nintendo ; Σε δυο κυριους πυλωνες βασιζεται επι δεκαετιες εως και σημερα, τη σταθερη και τη φορητη κονσολα της. Προσαρμοστηκε στα δεδομενα της εποχης δημιουργώντας το Pokémon Go και Mario Run, προς μεγαλο οφελος της. Δεν εχει δηλωσει ΟΥΔΕΙΣ και ΟΥΔΕΠΟΤΕ την παραμικρη υπονοια για εγκαταλειψη των φορητων της κονσολων, συνεπως το ημισυ του αρθρου αποτελει προσωπικη εικασια του αρθρογραφου. Θα μπορουσε, επομένως, να συνταξει ο καθενας το δικο του αρθρο, υπο αυτές τις συνθήκες. 

Να ασκηθεί κριτικη για τα χαρακτηριστικα της κονσολας της, θα είναι απολυτως λογικη εν ετει 2017. Και μονο. Κατά τα αλλα, τα εσοδα, για τα δικα της δεδομενα, πανε εξαιρετικα, η ιδια ανανεωνει διαρκως της online υπηρεσίες της και κρινοντας από το Switch, η πιο πιθανη υποθεση είναι μια σημαντικη, πλεον, αναβαθμιση της φορητης της κονσολας. Προφανως, το 2DS XL είναι μια εξισωση δυναμεων με το 3DS και μια εξτρα πηγή εσοδων.

Συμπερασματικα, μολις διαβασαμε ένα από τα πιο αστηρικτα, αρα ανουσια, αρθρα στην ιστοσελιδα. Δυστυχως.

  • Like 8
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οσο και να με στεναχωρεί γιατί μεγάλωσα με αυτά εϊναι αναμενόμενο και αναπόφευκτο όταν κυρίως η τεχνολογία στα κινητά και στα tablets,έχει προχωρήσει τόσο,ώστε να είναι και δυνατότερα απο τις φορητές κονσόλες καθώς επίσης και πως δεν υπάρχει πλέον η καινοτομία και ο ανταγωνισμός στίς handheld όπως υπήρχε κάποτε..

Τελευταία καινοτομία που είχε επιτυχία το 3D της νιντέντο όμως τώρα βλέπουμε μέχρι και Virtual συσκευές για Smartphones....Υπάρχει σίγουρα παραπάνω απο υπαρκτός άμεσα κίνδυνος,να μην ξαναδούμε καινούργια φορητή Κονσόλα (μόνο για Retro φάσεις) ιδιαίτερα αν σε ολα αυτά αναλογιστεί κανείς οτι υπάρχουν εδω και χρόνια emulators για τις περισσότερες φορητές κονσόλες των προηγουμένων γενιών.Τα τελευταία χρόνια ελάχιστοι τίτλοι μετρημένοι μάλλον στα δάχτυλα του ενός χεριού πχ Zelda είναι αυτά που κρατάνε ακόμα στήν ζωή τις φορητές.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καθαρα φορητη κονσολα πλεον οχι.

 

Οτι δουμε ομως θα ειναι σαν το switch,οικιακη που γινεται και φορητη. 'Η μηπως φορητη που γινεται οικιακη?Μας εχει ψιλομπερδεψει η nintendo. :)

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φυσικά και δε θα ξαναδούμε φορητή κονσόλα.... Τα πιτσιρίκια πλέον διαθέτουν σμαρτφον και κατεβάζουν όσα παιχνίδια θέλουν τσάμπα, γιατί ως γνωστόν βαριούνται εύκολα... Καλός ο συναισθηματισμος κάποιων για τις φορητές κονσόλες αλλά η κοινωνία άλλαξε από τότε όπως φυσικά και οι εταιρίες που κοιτάζουν νούμερα στις τράπεζες και όχι συναίσθημα. ... Δεν τραβά πελάτες η φορητή κονσόλα πλέον.... Τα σμαρτφον έχουν τα πρωτεία.

  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ξέρω αν θα πάψει να υπάρχει το handheld gaming. Αλλά σε καμία περίπτωση το κινητό και το ταμπλετ δεν μπόρεσε να αντικαταστήσει την φορητή μου κονσόλα. Σε καμία όμως. Ναι έχει τύχει να παίξω κανένα δύο καλά παιχνίδια στο κινητό αλλά που να τα βάλεις κόντρα. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση από καμιά άποψη.

 

Ποιότητα τίτλων? Ποσότητα τίτλων? Διάσημα franchise? Τι να πω ρε παιδιά....

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συμπερασματικα, μολις διαβασαμε ένα από τα πιο αστηρικτα, αρα ανουσια, αρθρα στην ιστοσελιδα. Δυστυχως.

 

Τελείως πληροφοριακά, τα δύο παιχνίδια που αναφέρετε αγαπητέ, είναι για mobile συσκευές. Η προσαρμογή που αναφέρετε, είναι η εστίαση στα smartphones...

 

Σε περίπτωση που δεν το έχετε αντιληφθεί, επίσης, διαβάζετε editorial, ένα άρθρο που «πατώντας» σε συγκεκριμένα δεδομένα, εκφράζει μια άποψη. Θεμιτό το να διαφωνείτε, μόνο που αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε άλλη άποψη πέραν της δικής σας είναι αστήρικτη.

 

Επίσης, νόμιζα ότι το πλέον ανούσιο άρθρο μας ήταν εκείνο που αναφερόταν στο PS Plus. Να υποθέσω ότι ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας...;

  • Like 11
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καθαρα φορητη κονσολα πλεον οχι.

 

Οτι δουμε ομως θα ειναι σαν το switch,οικιακη που γινεται και φορητη. 'Η μηπως φορητη που γινεται οικιακη?Μας εχει ψιλομπερδεψει η nintendo. :)

 

Το Switch θα μπορούσε να αποτελέσει κάλλιστα τη high end πρόταση της εταιρείας στην αγορά των handhelds. Σκέψου πως θα μπορούσε να έχει στα αποκλειστικά για gaming φορητά συστήματα το 2DS XL σαν budget λύση και το Switch σαν "premium", τη στιγμή που παράλληλα θα δραστηριοποιείται και στα smartphones/tablets.

 

Και στην ουσία έτσι να δημιουργήσει ένα πλήρες οικοσύστημα... ;)

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εάν εγκαταλείψουν οι εταιρείες τις Φορητές κονσόλες είναι άξιες της μοίρας τους και εμείς σαν gamers θα έχουμε χάσει μια τεράστια πηγή διασκέδασης.οποιος πει το mobile gaming σοβαρό επίσης θα διαφωνήσω γτ ξέρουμε οι περισσότεροι εδώ μέσα πως όχι μόνο δεν είναι το ίδιο,δεν έχει και καμιά σχέση με φορητες κονσόλες

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ποια παιχνιδια μπορουν να σταθουν διπλα απο αυτα που βρισκει κανεις στην πλατφορμα DS και PSP;

Καλα ειναι για να περναει η ωρα οταν πρεπει να περιμενεις και δεν εχει σημα 3/4G

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...