Σε εξαγορά της βρετανικής ARM Holdings, η οποία είναι υπεύθυνη για την σχεδίαση και αδειοδότηση επεξεργαστών (SoCs) αρχιτεκτονικής ARM, είναι έτοιμος να προχωρήσει ο ιαπωνικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών, SoftBank.

H SoftBank είναι πρόθυμη να καταβάλλει για την εξαγορά της ARM το ποσό των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στο τεχνολογικό πορτφόλιο της εταιρείας, καθώς και στο πελατολόγιο της, στο οποίο φιγουράρουν ονόματα μεγάλων εταιρειών (όπως της Apple).

 

Σημαντικές οικογένειες επεξεργαστών ARM που έχουν αναπτυχθεί από την ARM Holdings είναι οι ARM7, οι ARM9, οι ARM11 και οι Cortex. Ο αριθμός των SoCs που περιέχουν επεξεργαστές ARM άγγιξε μέσα στο 2015 τα 14.8 δισεκατομμύρια, σε σχέση με τα περίπου 6 δισεκατομμύρια του 2010.

 

Κάποιες από τις εταιρείες που έχουν αποκτήσει αδειοδοτήσεις από την ARM είναι η Alcatel-Lucent, η Apple, η Atmel, η Broadcom, η Cirrus Logic, η Digital Equipment Corporation, η Energy Micro, η Freescale, η Intel (μέσω της DEC), η LG, η Marvell Technology Group, η Microsoft, η NEC, η Nintendo, η Nuvoton, η Nvidia, η Sony, η NXP (πρώην Philips), η Oki, η ON Semiconductor, η Psion, η Qualcomm, η Samsung, η Sharp, η STMicroelectronics, η Symbios Logic, η Texas Instruments, η VLSI Technology, η Yamaha και η ZiiLABS.

 

H SoftBank, με τη σειρά της, είναι μια ιαπωνική πολυεθνική τηλεπικοινωνιών/Internet, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς των ευρυζωνικών συνδέσεων, στις σταθερές τηλεπικοινωνίες, στο e-commerce, στις διαδικτυακές υπηρεσίες, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο μάρκετινγκ, καθώς και σε δεκάδες άλλες επιχειρήσεις. Ιδρύθηκε το 1981, έχει την έδρα της στο Τόκιο και από το 2015 είναι η 62η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο (με βάση τις πωλήσεις, τα κέρδη, τα περιουσιακά στοιχεία και την αξία της αγοράς).

 

Η ARM ιδρύθηκε το 1990 και απασχολεί περίπου 3000 εργαζόμενους (προσωπικό το οποίο μετά την εξαγορά αναμένεται να διπλασιαστεί), τη στιγμή που το εργατικό δυναμικό της SoftBank αγγίζει τους 70.000.

 

Το διοικητικό συμβούλιο της πρώτης θα ζητήσει από τους μετόχους να εγκρίνουν την εξαγορά, η οποία αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο δίλημμα για τη νέα βρετανική κυβέρνηση, η οποία από τη μία δεν θέλει να επιθυμεί να χάσει την καλύτερη τεχνολογική εταιρεία της χώρας αλλά από την άλλη δεν επιθυμεί να διαταράξει τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

 

Βασικό παραμένει ωστόσο το ερώτημα, αν οι άλλες επιχειρήσεις θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί η εξαγορά της ARM ή αν θα υπάρξει ένας "πόλεμος" προσφορών, με την Apple και την Intel να αποτελούν σίγουρα δύο από τους υποψήφιους αγοραστές. Η προσφορά της SoftBank είναι ήδη αρκετά γενναιόδωρη, καθώς σύμφωνα με την Financial Times ξεπερνά έως και 70 φορές τα καθαρά έσοδα που είχε η βρετανική εταιρεία το περασμένο έτος.

 

Link.png Site: Recode