Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, σε έκθεση του Αμερικανικού Κογκρέσου που θα δημοσιευθεί σήμερα, δύο από τις μεγαλύτερες Κινεζικές εταιρείες η ZTE και η Huawei αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των Η.Π.Α σε εθνικό επίπεδο.

Η έκθεση αυτή είναι αποτέλεσμα 11μηνης έρευνας και όπως αναφέρει το Reuters το οποίο έχει στη διάθεση του την προδημοσίευση, απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί διπλωματική.

 

Σύμφωνα με την έκθεση και οι 2 εταιρείες αρνήθηκαν να συνδράμουν στην έρευνα της Αμερικανικής κυβέρνησης, χωρίς να μπορέσουν να εξηγήσουν τους δεσμούς τους με την Κινεζική κυβέρνηση. Επιπλέον στην περίπτωση της Huawei η εταιρεία δε μπόρεσε να δώσει πειστικές εξηγήσεις για διάφορες "αξιόπιστες κατηγορίες" σχετικά με "δωροδοκία, διαφθορά, μεροληπτική συμπεριφορά και παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων".

 

Πολλές λεπτομέρειες της έρευνας δεν έχουν δημοσιευθεί ώστε να αποτελέσουν μέρος μιας λεπτομερέστερης και διαβαθμισμένης αναφοράς ενώ ο Προεδρεύων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πληροφοριών, Mike Rogers, δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή 60 minutes ότι "οι Αμερικανοί καλό είναι να επιλέξουν κάποιο άλλο κατασκευαστή.", δήλωση που αναμένεται να επιρρεάσει τις πωλήσεις των συσκευών των δύο εταιρειών.

 

Με απάντηση της η ZTE διαμαρτύρεται και αναφέρει ότι "δε θα έπρεπε να είναι το επίκεντρο αυτής της έρευνας η οποία εξαιρεί αρκετά μεγαλύτερους κατασκευαστές ενώ "διαφωνεί εντονότατα" από τα αποτελέσματα της έρευνας. Εκπρόσωπος της Huawei περιέγραψε την έκθεση του Αμερικανικού Κογκρέσου ως μια "αβάσιμη επίθεση" που θα απειλήσει απερίσκεπτα αμερικανικές θέσεις εργασίας και την καινοτομία.

 

Link.png Site: reuters.com

Link.png Site: engadget.com