Το Facebook έκανε ένα βήμα που εξέπληξε αρκετούς πρόσφατα. Πρόσθεσε στις υπηρεσίες του ένα τρόπο για να έχουν απευθείας πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο οι χρήστες του λογισμικού Tor.

To Tor είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε το 2002 με στόχο να παρέχει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να περιηγούνται στο Internet διατηρώντας την ανωνυμία τους, χωρίς δηλαδή να μοιράζονται πληροφορίες όπως είναι η διεύθυνση IP του υπολογιστή τους ή η φυσική του θέση με ιστοσελίδες ή εταιρείες παροχής Internet. Όσοι χρησιμοποιούν το λογισμικό Tor μπορούν να επισκέπτονται ιστοσελίδες ενώ διατηρούν μυστική τη φυσική θέση του υπολογιστή τους καθώς και την μάρκα ή το μοντέλο του.

 

Αν και οι χρήστες του Tor μπορούσαν να επισκέπτονται στη πλειονότητα των περιπτώσεων το Facebook, πολλές φορές οι γραμματοσειρές ή άλλα στοιχεία του κοινωνικού δικτύου δεν φαίνονταν σωστά, άλλες φορές διαπίστωναν πολύ μικρή ταχύτητα φόρτωσης ενώ κάποιες άλλες δεν μπορούσαν να έχουν καθόλου πρόσβαση. Αυτό κατά μέρος οφειλόταν στα χαρακτηριστικά ασφάλειας του Facebook που αντιμετώπιζαν το δίκτυο Tor ως botnet, δηλαδή ως ένα σύνολο υπολογιστών σχεδιασμένο για να του επιτεθεί.

 

Τώρα, όσοι χρησιμοποιούν κάποιον Tor-enabled browser μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα https://facebookcorewwwi.onion για να χρησιμοποιήσουν μία ασφαλή σύνδεση με τους διακομιστές του Facebook, η οποία παρέχει κρυπτογράφηση end-to-end. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες που ζουν σε χώρες, που οι κυβερνήσεις τους έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στο Facebook, όπως είναι η Κίνα ή το Ιράν, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Facebook χρησιμοποιώντας το δίκτυο Tor. Αυτή είναι μία κίνηση, που θα ωφελήσει το Facebook αφού λογικά θα επιτρέψει σε ακόμα περισσότερους χρήστες –και η Κίνα είναι μία τεράστια αγορά- να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του.

 

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα, είναι ότι το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν log-in σε mobile εφαρμογές τρίτων μέσω του Facebook ανώνυμα και χωρίς να μοιράζεται πληροφορίες με τις εφαρμογές αυτές.

 

Link.png Site: The Verge

Link.png Site: Tor