Εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία της Kaspersky Lab περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg Businessweek, σύμφωνα με το οποίο αποδεικνύει πως η εταιρεία είχε πιο στενή συνεργασία με την ρωσική υπηρεσία πληροφοριών (FSB), απ’ ό,τι παραδέχεται δημόσια.

Για λογαριασμό της FSB, είχε αναπτύξει τεχνολογία κυβερνοασφάλειας, ενώ είχε δουλέψει μαζί της σε κοινά πρότζεκτ που ο διευθύνων σύμβουλός της γνώριζε πως θα την έφερνε σε δύσκολη θέση αν δημοσιοποιούνταν.

 

Τα mail, τα οποία χρονολογούνται από τον Οκτώβριο 2009, ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στον CEO Eugene Kaspersky και υψηλόβαθμα στελέχη. Ο Kaspersky περιγράφει ένα απόρρητο πρότζεκτ που είχαν αναλάβει έναν χρόνο νωρίτερα “μετά από αίτημα από τη μεριά της Lubyanka”, μία αναφορά στα γραφεία της FSB.

 

Το λογισμικό στο οποίο αναφερόταν είχε να κάνει με την προστασία πελατών της εταιρείας, ανάμεσά τους και της ρωσικής κυβέρνησης, από επιθέσεις DDoS (denial-of-service). Ωστόσο, ο στόχος του ήταν ευρύτερος, αφού η εταιρεία θα συνεργαζόταν με παροχείς ίντερνετ για να εντοπίσει τους δράστες και να μπλοκάρει τις επιθέσεις της, βοηθώντας επίσης στην ανάπτυξη “ενεργών αντίμετρων”, μία δυνατότητα τόσο ευαίσθητη που ο Kaspersky συμβούλευε το προσωπικό του να την κρατήσει μυστική.

 

Τα “ενεργά αντίμετρα” συνήθως αναφέρουν στις προσπάθειες χάκινγκ στους χάκερ ή απενεργοποίησης των υπολογιστών τους σε malware ή άλλα κόλπα. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, ο Kaspersky ενδεχομένως αναφέρεται σε κάτι πιο σπάνιο: μία πηγή με γνώση του συστήματος anti-DDoS της εταιρείας υποστηρίζει πως αποτελείται από δύο τμήματα. Το πρώτο αποτελείται από παραδοσιακές τεχνικές άμυνας.

 

Το δεύτερο όμως είναι πιο ασυνήθιστο: η Kaspersky παρέχει στην FSB δυνατότητα εντοπισμού των χάκερ σε πραγματικό χρόνο και στέλνει ειδικούς της να συνοδεύσουν στις επιδρομές τους τους πράκτορες της FSB και της ρωσικής αστυνομίας. Δεν μένουν απλώς στο χάκινγκ των χάκερ.

 

Αν και οι περισσότερες εταιρείες κυβερνοασφάλειας διατηρούν στενές σχέσεις με τις κυβερνήσεις της πατρίδας του, τα mail βρίσκονται σε αντίθεση με την προσεκτικά φιλοτεχνημένο εικόνα της Kaspersky Lab, για δήθεν ανεξαρτησία της από τη Μόσχα.

 

Link.png Site: Bloomberg