Η Blue Origin, εταιρεία του Jeff Bezos, παρουσίασε το όχημα προσεδάφισης Blue Moon Mark 1 που προορίζεται για μελλοντική προσεδάφιση στο φεγγάρι.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση, έδωσαν το παρόν ο Jeff Bezos όπως και ο διοικητής της NASA, Bill Nelson. Η εκδήλωσε έλαβε χώρα στο εργοστάσιο κατασκευής κινητήρων της Blue Origin στο Huntsville της Αλαμπάμα.

Εικόνες από την εκδήλωση κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο από την Blue Origin όσο και από τον Νέλσον.
«Αποκαλύψαμε το όχημα προσεδάφισης Blue Moon MK1, ύψους σχεδόν τριών ορόφων», δήλωσε η Blue Origin σε ανάρτησή της, προσθέτοντας ότι εκτός από τη μεταφορά φορτίων στην επιφάνεια του φεγγαριού, οι πρώτες αναπτυξιακές αποστολές του Mark 1 θα επιβεβαιώσουν επιπλέον τις τεχνολογικές δυνατότητες του οχήματος.

«Το Blue Origin MK1 θα είναι ικανό να μεταφέρει τρεις τόνους σε οποιαδήποτε τοποθεσία στην επιφάνεια του φεγγαριού», ανέφερε η εταιρεία. «Αυτή η χωρητικότητα το καθιστά ιδανικό για διάφορα φορτία υποδομών και επιστημονικού εξοπλισμού».

Σε μεταγενέστερες πτήσεις, η Blue Origin θα χρησιμοποιήσει το διαστημοπλοίο Mark 2 για να μεταφέρει αστροναύτες στην επιφάνεια του φεγγαριού. Η ημερομηνία για την πρώτη αποστολή του Mark 1 δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, ενώ η πρώτη πτήση του Mark 2 που μεταφέρει αστροναύτες στην επιφάνεια του φεγγαριού έχει οριστεί για το 2029 ως μέρος της αποστολής Artemis V.

blue-moon-mk-1-moon.webp.590a39bc57b6d49db53bd038a51421f4.webp

Το όχημα προσεδάφισης θα ταξιδέψει στο φεγγάρι μέσα σε σκάφος διαμέτρου 7 μέτρων, χρησιμοποιώντας τον πυραυλοκινητήρα New Glenn της Blue Origin, ο οποίος βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Οι αστροναύτες θα μεταφερθούν στο διαστημοπλοίο από την εγκάτασταση Lunar Gateway σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, η οποία επίσης βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Σχολιάζοντας την πρώτη του θέαση του διαστημοπλοίου της Blue Origin - ή τουλάχιστον ενός μοντέλου του - ο αρχηγός της NASA, Μπιλ Νέλσον, το χαρακτήρισε «εντυπωσιακό» και δήλωσε ότι το σύστημα προσεδάφισης της Blue Origin θα «βοηθήσει να διασφαλίσει μια σταθερή ροή αστροναυτών στο φεγγάρι για να ζήσουν και να εργαστούν πριν επιδιωχθεί η εξερεύνηση του Άρη».

Πριν από την πρώτη αποστολή αστροναυτών της Blue Origin, η SpaceX θα χρησιμοποιήσει μια τροποποιημένη έκδοση του διαστημοπλοίου Starship της για να μεταφέρει τους πρώτους ανθρώπους στο φεγγάρι από την τελευταία πτήση Apollo το 1972. Η αποστολή, Artemis III, έχει οριστεί για το 2025.

Μέρος του προγράμματος Artemis, η NASA σχεδιάζει επίσης την κατασκευή μόνιμης βάσης στο φεγγάρι για μακράς διάρκειας διαμονή αστροναυτών, ενώ η Σελήνη μπορεί επίσης κάποια μέρα να χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση αποστολών με πλήρωμα προς τον Άρη και παραπέρα.