Το ευρωπαϊκό ερευνητικό διαστημόπλοιο Rosetta κατάφερε εχθές, ύστερα από ένα κυνηγητό που κράτησε μιά ολόκληρη δεκαετία, να τεθεί σε τροχιά γύρω από έναν κομήτη.

Είναι η πρώτη φορά που διαστημόπλοιο καταφέρνει να κάνει ελιγμούς γύρω από κινούμενο σώμα για να κάνει λεπτομερή χαρτογράφηση της επιφάνειάς του.Επίσης είναι η πρώτη φορά που θα γίνει προσεδάφιση σε κομήτη.

 

"Έπειτα από 10 χρόνια, πέντε μήνες και τέσσερεις μέρες ταξιδιού, κάνοντας πέντε φορές το γύρο του Ήλιου και διανύοντας 6.4 δισσεκατομύρια χιλιόμετρα, είμαστε ευτυχείς να πούμε ότι φτάσαμε", δήλωσε ο Jean-Jacques Dordain, γενικός διευθυντής του ESA.

 

Το ερευνητικό διαστημόπλιο Rosetta, ξεκίνησε το μεγάλο του ταξίδι στις 2 Μαρτίου 2004, με σκοπό να χαρτογραφήσει και να αναλύσει τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko. Χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα της Γής και του Άρη το διαστημόπλοιο ανέπτυξε ταχύτητα 55,000 χιλιομέτρων την ώρα, φτάνοντας τη ταχύτητα του κομήτη.

 

Τώρα, βρισκόμενο σε τροχιά γύρω του, με τα 2 σώματα να ταξιδεύουν με ταχύτητα στο διάστημα, η σχετική ταχύτητα του Rosetta δεν ξεπερνά τα 3 χιλιόμετρα την ώρα, επιτρέποντας τη χαρτογράφηση του κομήτη.

 

Αν και το διαστημόπλοιο μέχρι τώρα συνάντησε πολλές ριψοκίνδυνες καταστάσεις, όπως το κοντινό πέρασμα από τον Άρη και η "χειμέρια νάρκη" του διαστημοπλοίου για 31 μήνες ώστε να κάνει εξοικονόμηση καυσίμων, το εγχείρημα μέχρι στιγμής έχει σημειώσει απόλυτη επιτυχία, με την "πραγματική έρευνα" να ξεκινάει τώρα.

 

Το Rosetta αποτελείται από δύο διαφορετικά τμήματα: Το κυρίως διαστημόπλοιο, το οποίο διαθέτει 12 επιστημονικά εργαλεία και θα κάνει τη χαρτογράφηση και ανάλυση του κομήτη μέχρι το τέλος της αποστολής, καθώς και τον ρομποτικό προσεδαφιστή Philae, ο οποίος διαθέτει 9 εργαλεία και θα προσεδαφιστεί στον κομήτη το Νοέμβριο. Ακολούθως θα κάνει αναλύσεις της επιφάνειας και του υποστρώματος του κομήτη.

 

 

Το διαστημόπλοιο θα συνοδεύσει τον κομήτη στο ταξίδι που θα κάνει γύρω από τον Ήλιο με τη λήξη της αποστολής να τοποθετείται στον Δεκέμβριο του 2015.

 

Η αποστολή με πολλές πληροφορίες βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ESA

 

Link.png Site: BBC