Φωτογραφίες που αποτυπώνουν τον Κρόνο από πρωτόγνωρα μικρή απόσταση, εξασφάλισε στους επιστήμονες το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Cassini.

Γι’ αυτό τον σκοπό, την περασμένη εβδομάδα, το διαστημόπλοιο πραγματοποίησε την αρχική από τις 22 “βουτιές” που έχει προγραμματισθεί να κάνει, φθάνοντας στην περιοχή ανάμεσα στον πλανήτη και τους δακτυλίους του.

 

Κανένα άλλο ανθρώπινο αντικείμενο δεν έχει φωτογραφίσει τον Κρόνο, διαπερνώντας τις ζώνες από πάγο και σωματίδια σκόνης, τα οποία στροβιλίζονται γύρω από τον πλανήτη. Μάλιστα, κινούμενο με ταχύτητα 124.000 χιλιομέτρων/ώρα, το Cassini χρησιμοποίησε την κεραία τηλεπικοινωνιών που διαθέτει ως ασπίδα, για να προστατευθεί από τυχόν προσκρούσεις με τέτοια σωματίδια.

 

Έτσι, το σκάφος είχε διακόψει την επικοινωνία του με τη Γη κατά τη διάρκεια της “βουτιάς”. Κάτι που σημαίνει πως οι επιστήμονες έπρεπε να περιμένουν για αρκετές ώρες, μέχρι να λάβουν το πρώτο σήμα του και έτσι να επιβεβαιώσουν πως δεν έπαθε κάποια βλάβη.

 

Οι προγραμματισμένες “βουτιές” του Cassini αποτελούν το κύκνειο άσμα της αποστολής του, εξασφαλίζοντας για τους ερευνητές εντυπωσιακές εικόνες του πλανήτη, από τις οποίες εκτιμούν πως θα αντλήσουν σημαντικά νέα επιστημονικά στοιχεία. Η αποστολή θα ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, με την είσοδο του σκάφους στην πυκνή ατμόσφαιρα του Κρόνου, ώστε να πυρακτωθεί.

 

Το διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε το 1997 και χρειάστηκε επτά χρόνια για να φτάσει στον προορισμό του, με σκοπό να μελετήσει όχι μόνο τον Κρόνο αλλά και τους δορυφόρους του. Στις αρχές του 2005, απελευθέρωσε ένα μικρότερο μη επανδρωμένο σκάφος, το Huygens, το οποίο προσεδαφίστηκε με επιτυχία στον Τιτάνα, δορυφόρο του Κρόνου.

 

 

Ο Τιτάνας είναι το μόνο αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα, για το οποίο υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις πως μέρος της επιφάνειάς του καλύπτεται από ρευστό. Το Huygens αποκάλυψε πως αυτές οι “λίμνες” αποτελούνται από υγρό αιθάνιο και μεθάνιο.

 

Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι παρατηρήσεις του Cassini έδειξαν πως ίσως και ο Κρόνος “φιλοξενεί” στο υπέδαφος του λίμνες, κυρίως από νερό, στις οποίες ενδεχομένως έχει αναπτυχθεί εξωγήινη ζωή. Ο θερμός πυρήνας του Τιτάνα είναι πιθανό να κρατά αυτές τις λίμνες σε ρευστή κατάσταση, ενώ το μεθάνιο, το αιθάνιο και οι υπόλοιποι υδρογονάνθρακες στην επιφάνεια ενδεχομένως διεισδύουν στο υπέδαφος, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και εξέλιξη απλών μικροοργανισμών.

 

Link.png Site: ScienceAlert