Με επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση κατάρριψης από το αμερικανικό καταδρομικό Lake Erie του ελαττωματικού κατασκοπευτικού δορυφόρου των ΗΠΑ, ο οποίος βρισκόταν 208 χιλιόμετρα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε και το υπουργείο Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αποστολή είχε ως απώτερο σκοπό να αποτραπεί, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η πτώση της δεξαμενής καυσίμων του δορυφόρου, μαζί με τα τοξικά περιεχόμενα του, σε κατοικημένες περιοχές. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο θα ήταν αναπόφευκτο, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (FEMA) είχε ήδη δώσει οδηγίες προς τους κατοίκους για το πώς να αντιμετωπίσουν τα επικίνδυνα συντρίμμια του δορυφόρου. Στόχος, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ήταν η αποστολή να εκτελεστεί πριν από την 1η Μαρτίου, οπότε και ο δορυφόρος αναμενόταν να αρχίσει να εισέρχεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, μιας και η αρχική τριβή θα τον οδηγούσε σε μια απρόβλεπτη τροχιά καθόδου, πριν από την τελική του είσοδο στην ατμόσφαιρα.

 

 

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης τρία πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού είχαν τοποθετηθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό, έτοιμα να εκτοξεύσουν πυραύλους και να επιβλέψουν το όλο εγχείρημα. Παράλληλα, σταθμοί ραντάρ και επιπρόσθετος εξοπλισμός παρακολούθησης τόσο στο έδαφος όσο και στο Διάστημα χρησιμοποιήθηκαν από την αεροπορική βάση Βάντεμπέργκ στην Καλιφόρνια και την κεντρική διοίκηση Διαστήματος στο Κολοράντο Σπρινγκς, ενώ η επιχείρηση ήταν υπό την επίβλεψη της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ στην Ομαχα. Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου τόνιζαν πως αν και οι πρώτες πληροφορίες έδειχναν ότι ο πύραυλος είχε πετύχει τον στόχο του, είναι απαραίτητο να περάσουν 24 έως 48 ώρες προτού επιβεβαιωθεί πλήρως η καταστροφή της δεξαμενής καυσίμων του δορυφόρου που περιείχε τοξικά για τον άνθρωπο καύσιμα. Σε κάθε περίπτωση, ένας από τους αξιωματούχους που έχουν γνώση της επιχείρησης εξέφρασε την πεποίθησή του πως το πλήγμα ήταν τόσο ισχυρό ώστε η δεξαμενή καυσίμων κατά πάσα πιθανότατα έχει διαλυθεί.

 

Το αμερικανικό καταδρομικό (με το πανίσχυρο αντιαεροπορικό σύστημα Aegis) εξαπέλυσε χθες τον ειδικά διαμορφωμένο πύραυλο SM-3 στις 5.30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, εναντίον του δορυφόρου ο οποίος ταξίδευε προς τη Γη με ταχύτητα 27.000 χιλιομέτρων την ώρα. Ηταν η πρώτη φορά που τέτοιος πύραυλος χρησιμοποιήθηκε για παρόμοια αποστολή, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ αναφέρει πως «επιβεβαιώνεται από το δίκτυο επίγειων, εναέριων, θαλάσσιων και διαστημικών αισθητήρων ότι οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις αναχαίτισαν ένα μη λειτουργικό δορυφόρο της Εθνικής Υπηρεσίας Αναγνωρίσεως (NRO - υπεύθυνη για τη χρήση των κατασκοπευτικών δορυφόρων των ΗΠΑ) ο οποίος βρισκόταν στα τελικά στάδια πριν από την είσοδό του στην ατμόσφαιρα».

 

Παρʼ όλο που ο δορυφόρος πραγματοποιούσε μια πλήρη περιστροφή της γης κάθε 90 λεπτά, οι αναλυτές εντόπιζαν καθημερινά το καταλληλότερο σημείο στο Διάστημα για την καταστροφή του, ώστε τα μισά συντρίμμια να πέσουν είτε στη θάλασσα είτε σε αραιοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε δώσει το πράσινο φως στον υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς για να διατάξει την καταστροφή του δορυφόρου. Ο Γκέιτς, ο οποίος αναχώρησε προχθές για εβδομαδιαίο ταξίδι στην Ασία, έδωσε την εντολή κατάρριψης αρκετές ώρες πριν από την εκτόξευση του πυραύλου SM-3.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου τόνισαν πως επιθυμούσαν την πραγματοποίηση της αποστολής κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να επωφεληθούν από τον διαθέσιμο εξοπλισμό παρακολούθησης και τα ραντάρ. Το αμερικανικό Ναυτικό είχε μόλις 10 δευτερόλεπτα στη διάθεσή του για να εκτοξεύσει τον πύραυλο επιτυχώς με βάση τις παραμέτρους που είχαν οριστεί. Το καταδρομικό Lake Erie είχε δύο ειδικά διαμορφωμένους πυραύλους SM-3 για τη συγκεκριμένη αποστολή. Ενα τρίτο πλοίο, το αντιτορπιλικό Ντέκατουρ είχε ένα τρίτο πύραυλο, ενώ ένα ακόμα καταδρομικό συμμετείχε στο κομβόι προσφέροντας επιπρόσθετες δυνατότητες εποπτείας της αποστολής.

 

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μπράιαν Γουίτμαν, απέρριψε κάθε υπόνοια ότι η αποστολή είχε σκοπό να δοκιμάσει τις δυνατότητες του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και κατάρριψης δορυφόρων των ΗΠΑ ή ότι αποτέλεσε μια προσπάθεια καταστροφής του άκρως απόρρητου κατασκοπευτικού εξοπλισμού. «Μέριμνά μας ήταν η μείωση του κινδύνου για τους ανθρώπους στη γη», ήταν τα λόγια του κ. Γουίτμαν.

 

«Η Κίνα θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχει η καταστροφή του δορυφόρου στην ασφάλεια του Διαστήματος και τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες». Με αυτή την ανακοίνωση το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επιτυχή αμερικανική πυραυλική εκτόξευση, αρνούμενη να αποδεχθεί τις εξηγήσεις των ΗΠΑ για την αναγκαιότητα της αποστολής. Ομως και το αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ διατηρεί επιφυλάξεις για τα κίνητρα της κατάρριψης του χαλασμένου κατασκοπευτικού δορυφόρου. Συγκεκριμένα πιστεύει ότι είτε αποτελούσε μια απάντηση στη δοκιμαστική καταστροφή ενός κινεζικού δορυφόρου τον Ιανουάριο του 2007 από την ασιατική χώρα, είτε αποσκοπούσε να αποτρέψει τρίτες (εχθρικές) χώρες να αποκτήσουν πρόσβαση στην άκρως απόρρητη τεχνολογία που περιείχε ο δορυφόρος. Οπως αναφέρει η Washington Post, ο δορυφόρος φημολογείται ότι ήταν αποτελεσματικότερος από τους ήδη υπάρχοντες αμερικανικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

 

Source.png Πηγή: Η Καθημερινή