Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή μέρα για την ανθρωπότητα και την εξερεύνηση του διαστήματος αφού το διαστημικό σκάφος New Horizons, το ταχύτερο που έχει κατασκευαστεί, βρέθηκε πιο κοντά από ποτέ στον Πλούτωνα, και μάλιστα έστειλε και την πρώτη, υψηλής ανάλυσης φωτογραφία του μυστηριώδους και αινιγματικού πλανήτη νάνου.

Το New Horizons θα πραγματοποιήσει “χαμηλές πτήσεις” στον πλανήτη νάνο (από απόσταση 12.500 χιλιομέτρων, που θα λέγαμε πως είναι τρεις φορές μικρότερη από εκείνη που βρίσκονται οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι από την Γη) για να φωτογραφήσει το ορατό ημισφαίριο και να συλλέξει πληροφορίες για την ατμόσφαιρα του, την σύσταση της ενώ αναμένεται να περάσει και από τον νότιο πόλο του, ένα τμήμα που βρίσκεται εδώ και 20 χρόνια στο σκοτάδι, και αναμένεται να συνεχίσει να βρίσκεται στο σκοτάδι για ακόμη 80 χρόνια.

 

Αργότερα αναμένεται να περάσει και σε απόσταση 28.000 χιλιομέτρων από τον Χάροντα, το μεγαλύτερο από τα πέντε φεγγάρια του Πλούτωνα για να συλλέξει πληροφορίες για την επιφάνεια του, την ατμόσφαιρα του (αν διαθέτει) κ.ά. Πέρα από την “εξερεύνηση” του Πλούτωνα και του Χάροντα, η αποστολή που κόστισε 700 εκατομμύρια δολάρια, θα επισκεφτεί και την Ζώνη του Κάϊπερ, ένα δακτύλιο παγωμένων σωμάτων.
https://twitter.com/NASA/status/620924131047936000
Από την υπέροχη φωτογραφία που έστειλε πίσω στην Γη το New Horizons, τα δεδομένα της οποίας ταξίδεψαν σχεδόν 4,8 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, μπορούμε να δούμε λεπτομέρειες της επιφάνειας του πλανήτη, καθώς και το μεγάλο λευκό τμήμα που απλώνεται στο νότιο ημισφαίριο καθώς και τις μυστηριώδεις μαύρες περιοχές.

 

Βεβαίως, αυτή είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν και θα δώσουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα των ερευνητών και των επιστημόνων. Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε περίπου 16 ώρες πριν την κοντινότερη προσέγγιση, περίπου 766.048 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη νάνου.

 


 

Link.png Site: Engadget