Αν και το rover Mars Curiosity έχει την μερίδα του λέοντος όσον αφορά στην έκθεση του στον Τύπο, από την δραματική προσγείωση έως στην ανακάλυψη ενδείξεων για την ύπαρξη νερού στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, το 11 ετών rover με την ονομασία Opportunity συνεχίζει το ταξίδι του στην επιφάνεια το Άρη και έως σήμερα έχει επιτύχει μία εκπληκτική επίδοση, που μόνο μαραθώνιος μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ο Jet Propulsion Laboratory της NASA, έδωσε στην δημοσιότητα ένα επικό βίντεο time-lapse, διάρκειας περίπου οκτώ λεπτών, το οποίο αποκαλύπτει την 11χρονη διαδρομή του Opportunity στον κόκκινο πλανήτη, από τότε που προσγειώθηκε τον Ιανουάριο του 2004 έως στον Απρίλιο φέτος, καλύπτοντας απόσταση 42,2 χιλιομέτρων περίπου.

 

Στο βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα, αριστερά βλέπουμε εικόνες από την hazcam (hazard-avoidance camera) και δεξιά βλέπουμε τον χάρτη με την διαδρομή που ακολούθησε έως στον κρατήρα Victoria και τον κρατήρα Endeavour. Όσον αφορά στον ήχο, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία ερμηνεία των μετρήσεων των δονήσεων που πραγματοποιούνται από το rover. Οι περισσότερο ήρεμοι ήχοι, δείχνουν ένα ομαλό τερέν, ενώ δυνατότεροι ήχοι δείχνουν ότι το rover είχε βρεθεί σε ένα περισσότερο δύσκολο και ανώμαλο τερέν.

 

Κατά την διάρκεια του βίντεο, βλέπουμε το Opportunity να επιστρέφει μεταξύ άλλων στο σημείο προσγείωσης, να εξετάζει την θερμική ασπίδα προστασίας του, να έχει κολλήσει σε έναν αμμόλοφο για δύο μήνες κ.ά.

 

 

Link.png Site: TheVerge