Το ρομποτικό όχημα Curiosity της Nasa, συμπληρώνει αυτές τις μέρες ένα χρόνο στην επιφάνεια του Άρη, με σκοπό να ερευνήσει το κλίμα, τη γεωλογία του Κόκκινου πλανήτη καθώς και να βρεί στοιχεία που να μαρτυρούν την ύπαρξη νερού κατά το παρελθόν.

Ξεκινώντας το ταξίδι του από τη Γη στις 26 Νοεμβρίου του 2011, το Curiosity προσαρειώθηκε κοντά στον κρατήρα Γκέιλ στις 6 Αυγούστου, μια διαδικασία που είχε χαρακτηριστεί ως τα «7 λεπτά τρόμου». Τις επόμενες ημέρες ξεκίνησε επίσημα το ταξίδι του στην επιφάνεια του Άρη, στέλνοντας συνεχώς εντυπωσιακές φωτογραφίες από το βραχώδη τοπίο. Το πλάνο της Nasa περιλαμβάνει τη συνέχιση της αποστολής για 11 ακόμη μήνες, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω επιμήκυνσης της αν το Curiosity βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

 

Η Nasa θα προχωρήσει σε μια σειρά από ομιλίες για να γιορτάσει την επέτειο, με επιστήμονες να αναλύουν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της αποστολής και τα ευρήματά της. Οι ομιλίες αυτές θα μεταδοθούν ζωντανά μέσα από την ιστοσελίδα Nasa Jet Propulsion στις 15 και 16 Αυγούστου.

 

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε σε 2 λεπτά, ολόκληρη τη δωδεκάμηνη πορεία του Curiosity στον πλανήτη Άρη.

 

 

Link.png Site: http://mars.jpl.nasa.gov/msl/[/url]']Mars Science Laboratory