Καθώς ο Ήλιος «γερνά», χάνει μάζα και η ελκτική του δύναμη εξασθενεί. Αυτό έχει συνέπεια οι τροχιές όλων των πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα να αυξάνουν, περίπου όπως η κοιλιά ενός μεσήλικα που κάνει καθιστική ζωή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικό σε δελτίο Τύπου της η NASA.

Ομάδα ερευνητών από το ΜΙΤ, το πανεπιστήμιο του Maryland και το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard απέδειξαν ότι η συμπεριφορά του ήλιου, καθώς «γερνά», συνάδει με όσα προβλέπει η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν. «Κλειδί» για την επιβεβαίωση της θεωρίας ήταν η μελέτη του πλανήτη Ερμή.

Το 2015, το ερευνητικό σκάφος Messenger κατά το τέλος της αποστολής του προσέκρουσε στην επιφάνεια του Ερμή. Ωστόσο, τα στοιχεία που συγκέντρωνε επί επτά έτη ήταν ό,τι χρειάζονταν για να μελετήσουν τις σχετικές παραμέτρους της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας και του κύκλου ζωής του Ήλιου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

«Ο Ερμής είναι το πλέον κατάλληλο αντικείμενο μελέτης, επειδή είναι ευαίσθητος τόσο στη βαρύτητα όσο και στη δραστηριότητα του Ήλιου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης και ερευνητής στο ΜΙΤ, Antonio Genova.

Σύμφωνα με τη διάσημη θεωρία του Αϊνστάιν, τα βαρυτικά πεδία μεγάλων αντικειμένων -όπως ο Ήλιος- συστρέφουν το γύρω τους χωροχρονικό συνεχές. Ένα φαινόμενο που επηρεάζει περισσότερο τον Ερμή, καθώς είναι ο πλησιέστερος στον Ήλιο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.

Η συστροφή του χωρόχρονου, που προέβλεψε ο Αϊνστάιν, επηρεάζει αργά αλλά σταθερά την τροχιά του Ερμή. Η ακρίβεια με την οποία βρήκαν οι ερευνητές πως προέβλεψε η Γενική Σχετικότητα την τροχιά του Ερμή, επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά τον διάσημο φυσικό.

Νewsweek

  • Thanks 1