Το διαστημικό σκάφος Voyager 2 της NASA, το δεύτερο πιο μακρινό αντικείμενο που κατασκευάστηκε ποτέ από τον άνθρωπο και εκτοξεύτηκε στο διάστημα, έχασε την επαφή με τη Γη πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες λόγω μιας λανθασμένης εντολής που στάλθηκε από τη NASA.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το διαστημικό σκάφος να στρέψει την κεραία του ελαφρώς μακριά από τη Γη χάνοντας την επικοινωνία. Ωστόσο, η NASA δεν πανικοβλήθηκε και πίστευε ότι είχε αρκετές επιλογές για να αποκαταστήσει την επικοινωνία με το ηλικίας μισού αιώνα σκάφος.

Σε νέα ενημέρωση της, η NASA ανακοίνωσε ότι όλα βαίνουν καλώς και πάλι με το Voyager 2. Τα κεντρικά του Deep Space Network της NASA στην Καμπέρα της Αυστραλίας μπόρεσαν να στείλει μια εντολή "shout" στο Voyager δίνοντας εντολή στο διαστημικό σκάφος να επαναπροσανατολιστεί σε κατάλληλη θέση για να διευκολύνει την επικοινωνία με τη Γη. Χρειάστηκαν 18,5 ώρες για να φτάσει το σήμα στο διαστημόπλοιο, το οποίο βρίσκεται τώρα σε απόσταση 19,9 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Τελικά, μετά από συνολικά 37 ώρες, ένα σήμα επέστρεψε από το σκάφος. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, στις 12:29 π.μ. ώρα Ελλάδας, το Voyager 2 άρχισε να στέλνει πίσω επιστημονικά και τηλεμετρικά δεδομένα.

Όπως επιβεβαιώθηκε, το θρυλικό διαστημικό σκάφος είναι απολύτως λειτουργικό, σε σωστή πορεία και επικοινωνεί και πάλι με τη NASA. Πριν από την εκτόξευση των Voyager 1 και 2 το 1977 με δύο διαφορετικούς πυραύλους, οι άνθρωποι κοιτούσαν για εκατοντάδες χρόνια ασαφείς κηλίδες στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Τα Pioneer 10 και 11 παρείχαν κάποιες καλύτερες απόψεις του Δία και του Κρόνου, αλλά και πάλι, πολύ λίγα ήταν γνωστά για τους πλανήτες ή τα φεγγάρια τους. Σχεδόν τίποτα δεν ήταν γνωστό για τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Τα Voyagers αποκάλυψαν πολύπλοκα πλανητικά συστήματα και απίστευτα φεγγάρια, όπως η καλυμμένη με ηφαίστεια Ιώ, η παγωμένη Ευρώπη και ο Τιτάνας με τις θάλασσες μεθανίου.

Οι δύο ανιχνευτές της NASA συνεχίζουν να εξερευνούν. Τόσο το Voyager 1, σε απόσταση 24 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, όσο και το Voyager 2 έχουν εγκαταλείψει το Ηλιακό Σύστημα, εξερευνώντας το άγονο αλλά επιστημονικά ενδιαφέρον διαστρικό διάστημα. Οι αποστολές Voyager έχουν συμβάλει καθοριστικά στην επέκταση της κατανόησής μας για το εξωτερικό ηλιακό σύστημα και πέρα από αυτό.
 

  • Like 38
  • Thanks 1