Αφού ολοκλήρωσε στις αρχές του περασμένου μήνα το ταξίδι μετ’ επιστροφής των 1,4 εκατομμυρίων μιλίων προς τη Σελήνη και πίσω, το διαστημικό σκάφος Orion του προγράμματος Artemis 1 της NASA επέστρεψε στη βάση του, στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι.

Η επιστροφή στη βάση πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, με το Artemis 1 να φτάνε στη Γη και να πέφτει στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 11 Δεκεμβρίου. Αφού το USS Portland περισυνέλεξε το μη επανδρωμένο όχημα πληρώματος και το μετέφερε στη ναυτική βάση του Σαν Ντιέγκο στις 13 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια η κάψουλα ξεκίνησε το χερσαίο ταξίδι της προς τη Φλόριντα την επόμενη ημέρα. Η αποστολή  Artemis 1 ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου με μια αξέχαστη νυχτερινή εκτόξευση πάνω στον πύραυλο βαρέων μεταφορών νέας γενιάς, Space Launch System, της NASA.

Τώρα που το Orion επέστρεψε στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, η NASA θα αφαιρέσει τη θερμική ασπίδα του διαστημοπλοίου, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει μια "εκτεταμένη ανάλυση" του εξαρτήματος και να καθορίσει πώς ακριβώς τα πήγε κατά την ατμοσφαιρική επανείσοδο. Η υπηρεσία θα αφαιρέσει επίσης το Moonikin Campos, το δοκιμαστικό ομοίωμα που έστειλε η NASA στο Orion για να συλλέξει δεδομένα σχετικά με το πώς το ταξίδι στη Σελήνη μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο.

«Το Artemis I ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο πλαίσιο των προσπαθειών της NASA για την εξερεύνηση της Σελήνης. Επιπλέον θέτει τις βάσεις για την επόμενη αποστολή του πυραύλου Space Launch System και του Orion, για την πτήση πληρώματος γύρω από τη Σελήνη με το Artemis II», δήλωσε η NASA.

Παρόλο που το Artemis II δεν θα εκτοξευθεί πριν από το 2024 το νωρίτερο, υπάρχουν ακόμα πολλά για να περιμένουμε με ανυπομονησία από τώρα μέχρι το επόμενο έτος. Η NASA υποσχέθηκε να ανακοινώσει το τετραμελές πλήρωμα της αποστολής κάποια στιγμή στις "αρχές του 2023". Το Artemis II θα θέσει τις βάσεις για την πρώτη ανθρώπινη προσεδάφιση στη Σελήνη μετά το τέλος του προγράμματος Απόλλων το 1972, οδηγώντας τελικά σε μια μόνιμη παρουσία της NASA στη Σελήνη.

  • Like 7