Η διαστημική ρομποτική συσκευή της NASA με την ονομασία InSight φαίνεται πως πραγματοποίησε την τελευταία της επικοινωνία από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη αποστέλλοντας μία τελευταία φωτογραφία στο κέντρο ελέγχου του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της Αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας στην Καλιφόρνια.

Αν και οι ελεγκτές γνώριζαν ότι το τέλος βρισκόταν κοντά, εντούτοις οι επικοινωνίες διακόπηκαν, σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία, νωρίτερα από το αναμενόμενο (την Κυριακή που μας πέρασε). Η διακοπή στις επικοινωνίες ήταν αναπόφευκτη καθώς η ικανότητα παραγωγής ενέργειας του probe άρχισε να μειώνεται τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της συσσώρευσης αρειανής σκόνης στα ηλιακά πάνελ του. Αν και η NASA λαμβάνει τη διακοπή των επικοινωνιών ως τον τερματισμό της επιχειρησιακής λειτουργίας του probe, εντούτοις θα συνεχίσει τις προσπάθειες επικοινωνίας μαζί του για τις επόμενες ημέρες. Το probe απέστειλε μία τελευταία φωτογραφία στη διαστημική υπηρεσία, την οποία και μοιράστηκε με τον κόσμο μέσω του επίσημου λογαριασμού του Insight στο κοινωνικό δίκτυο Twitter.

Μετά από ένα ταξίδι 205 ημερών και 485 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, το InSight, το πλέον προηγμένο «probe» της NASA προσεδαφίστηκε με επιτυχία στην επιφάνεια του Κόκκινου πλανήτη στις 26 Νοεμβρίου του 2018, αποστέλλοντας και την πρώτη του φωτογραφία.

Το InSight, το οποίο δεν αποτελεί ένα διαστημικό όχημα τύπου ρόβερ αλλά ένα τρίποδο στατικό «probe»  προσεδαφίστηκε σε μία μεγάλης έκτασης, σχεδόν επίπεδη περιοχή, βόρεια του ισημερινού του Άρη, που ονομάζεται Elysium Planitia. Από εκεί, το «Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport» όπως είναι η πλήρης ονομασία του, είχε στόχο να μας προσφέρει πληροφορίες για το υπέδαφος του πλανήτη (όπως για παράδειγμα τη θερμοκρασία κ.ά) χάρη σε ένα προηγμένο επιστημονικό όργανο που είχε κατασκευάσει το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο DLR. Εκτός από το επιστημονικό όργανο «heat flow and physical properties package», το InSight εξοπλιζόταν με τον σεισμογράφο SEIS ή Seismic Experiment for Interior Structure που κατασκεύασε το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας (CNES) σε συνεργασία με τα Βρετανικά πανεπιστήμια Oxford και Imperial (για την καταγραφή και μελέτη σεισμικών δονήσεων, πτώσεων μετεωριτών, καταιγίδων σκόνης κ.λπ) καθώς και με ένα ακόμα επιστημονικό όργανο Αμερικανικής κατασκευής ικανό να καταγράψει τις διακυμάνσεις στον άξονα περιστροφής του Άρη (για να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τον πυρήνα του).

Το InSight ανίχνευσε και κατέγραψε περισσότερους από 1.300 σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου και ενός σχετικά ισχυρού σεισμού μεγέθους 4,7 Ρίχτερ στις 4 Μαΐου φέτος. Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που εντοπίστηκε μέχρι σήμερα και βρισκόταν στο ανώτατο όριο αυτού που ήλπιζαν να παρατηρήσουν οι επιστήμονες. Χάρη στην καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας, οι ερευνητές και επιστήμονες της NASA είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν την εσωτερική δομή του κόκκινου πλανήτη.

Δυστυχώς, με τον καιρό συσσωρεύτηκε πολύ σκόνη στους ηλιακούς συλλέκτες του probe, σε σημείο που τα πάνελ παρήγαγαν μόλις 500Wh ενέργειας, το ένα δέκατο αυτής που μπορούσαν να παράγουν κατά τη προσεδάφιση του στον Κόκκινο πλανήτη. Από τότε, τα επίπεδα ισχύος του άρχισαν σταδιακά να μειώνονται μέχρι στο σημείο που το InSight δεν είχε καν την απαραίτητη ισχύ για να επικοινωνήσει με τη Γη. Η NASA για μερικές ημέρες ακόμα θα συνεχίσει τις προσπάθειες επικοινωνίας με το probe.

  • Like 2
  • Confused 1
  • Sad 5