Ολοκληρώνοντας ένα ταξίδι πέντε ετών, με προορισμό τον πλανήτη Δία, το διαστημόπλοιο Juno κατόρθωσε να μπει σε τροχιά η οποία θα του επιτρέψει να εξερευνήσει το μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος, αλλά και την επίδραση που ασκεί στον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA, ο βασικός κινητήρας του Juno (το όνομα του οποίου προέρχεται από μία ρωμαϊκή θεότητα, αντίστοιχη με την Ήρα της ελληνικής μυθολογίας) τέθηκε σε λειτουργία για 35 λεπτά, αποκτώντας έτσι την κατάλληλη τροχιά εγκλωβισμού σε σχέση με το βαρυτικό πεδίο του Δία.

 

Το Juno διαθέτει και τρία ηλιακά «πτερύγια» τα οποία το καθιστούν το πιο μακρινό τροφοδοτούμενο με ηλιακή ενέργεια διαστημόπλοιο, τα πάνελ των οποίων δύναται να παράξουν έως και 500 Watt ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετή για να τροφοδοτήσει τα εννέα επιστημονικά όργανα του Juno (αρκετά εκ των οποίων κατασκευασμένα από Ευρωπαίους επιστήμονες) με τη βοήθεια των οποίων θα εξερευνήσει τον πλανήτη Δία, από την ατμόσφαιρα μέχρι και το εσωτερικό του.

 

Μόλις το διαστημόπλοιο λάβει την τελική τροχιακή του θέση θα ξεκινήσει και η 20μηνη αποστολή του, εκτελώντας αυγοειδείς περιστροφές, καθεμιά από τις οποίες θα έχει διάρκεια 14 ημερών, προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο Δίας διαθέτει σκληρό πυρήνα κάτω από τη νεφελώδη ατμόσφαιρά του.

 

Παράλληλα, θα προβεί σε χαρτογράφηση του τεράστιου μαγνητικού πεδίου του πλανήτη, ενώ θα διερευνήσει και την πιθανότητα ύπαρξης νερού στην πυκνή ατμόσφαιρα του Δία.

 

Το κόστος της διαστημικής αποστολής Juno αγγίζει τα 1.1 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Link.png Site: Kathimerini