Αμέσως μετά την ανακοίνωση του προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης, Artemis, η NASA αποκάλυψε το σχέδιο της για την κατασκευή ενός συστήματος προσσελήνωσης (μίας σεληνακάτου) για την μεταφορά αστροναυτών στην επιφάνεια του Φεγγαριού.

Η διαστημική υπηρεσία θα συνεργαστεί με έντεκα ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι SpaceX και Blue Origin, για την διεξαγωγή μελετών και την κατασκευή πρωτοτύπων της σεληνακάτου (lander). Η NASA θα χρηματοδοτήσει τις ιδιωτικές εταιρείες με συνολικά $45,5 εκατομμύρια για να εργαστούν πάνω στο έργο τους επόμενους έξι μήνες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Next Space Technologies for Exploration Partnerships».

Η NASA ευελπιστεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός συστήματος προσσελήνωσης που θα περιλαμβάνει και ένα διαστημικό όχημα που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αστροναύτες για να μετακινηθούν από την προτεινόμενη βάση Gateway που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το Φεγγάρι σε χαμηλότερη σεληνιακή τροχιά. Η σεληνάκατος επίσης, θα πρέπει να είναι ικανή, όχι μόνο να μεταφέρει τους αστροναύτες στην επιφάνεια της σελήνης, αλλά και να τους μεταφέρει ξανά στην βάση Gateway, που όπως είπαμε θα είναι σε τροχιά. Επίσης η διαστημική υπηρεσία θέλει στη σεληνάκατο και στα εξαρτήματα της να έχει προβλεφθεί η δυνατότητα ανεφοδιασμού ώστε να είναι επαναχρησιμοποιήσιμα.

Κάποιες από τις εταιρείες θα εργαστούν σε όλα αυτά τα παραπάνω στοιχεία, ενώ άλλες θα εργαστούν πάνω σε ένα ή δύο. Για παράδειγμα, η SpaceX θα διεξαγάγει μόνο μία μελέτη, και πιο συγκεκριμένα για το στοιχείο προσσελήνωσης, ενώ η Blue Origin, θα εργαστεί στο ίδιο τμήμα της σεληνακάτου με την SpaceX αλλά επιπλέον θα διεξαγάγει μία μελέτη στο όχημα μεταφοράς και επίσης θα κατασκευάσει και ένα πρωτότυπο.    

Πριν από λίγες ημέρες, η διοίκηση ανακοίνωσε ότι προσθέτει ακόμη $1,6 δισεκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό των 10,7 δισεκατομμυρίων για το έτος 2020 που προορίζεται για την μεταφορά της πρώτης γυναίκας και του επόμενου άντρα στην επιφάνεια της Σελήνης το 2024. Η αποστολή του προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης, Artemis, είναι να μεταφέρει Αμερικανούς αστροναύτες στον Νότιο πόλο της Σελήνης μέσα σε πέντε χρόνια, και να εδραιώσει την παρουσία της ανθρωπότητας στον φυσικό δορυφόρο της Γης μέχρι το 2028.  

Engadget

  • Like 1