Επιστήμονες που εργάζονται στο εγχείρημα «Mars Helicopter» της NASA ολοκλήρωσαν την κατασκευή του αυτόνομου μικρού ελικοπτέρου που αναμένεται να φτάσει στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη τον Ιούλιο του επόμενου έτους μαζί με το νέο ρόβερ που ετοιμάζεται επίσης παράλληλα.

Όμως, όπως ήταν φυσικό, οι επιστήμονες της NASA δεν αρκέστηκαν μόνο στην άρτια κατασκευή του αυτόνομου ιπτάμενου οχήματος (που έχει βάρος μόλις 1,8 κιλά), αλλά έπρεπε να αποδείξουν ότι μπορεί να πετάξει και στην ιδιαίτερα αραιή, σε σχέση με αυτή του πλανήτη μας, ατμόσφαιρα του Κόκκινου πλανήτη.

Από την ώρα που η ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη έχει περίπου το 1% της πυκνότητας της Γήινης ατμόσφαιρας, θα έπρεπε να πραγματοποιήσουν τις δοκιμές τους σε ύψος σχεδόν 30,48 χιλιομέτρων. Αντ’ αυτού, προσομοίωσαν τις συνθήκες που επικρατούν στον Κόκκινο πλανήτη στον Space Simulator του JPL (Jet Propulsion Laboratory), χρησιμοποιώντας ένα ειδικό κυλινδρικό θάλαμο «κενού αέρος» με διάμετρο 7,62 μέτρων. Για να προσομοιώσουν τις συνθήκες, η επιστημονική ομάδα της διαστημικής υπηρεσίας διοχέτευσε διοξείδιο του άνθρακα στον θάλαμο, αφού πρώτα αφαίρεσε το οξυγόνο, το άζωτο και άλλα αέρια. Επίσης, έπρεπε να χρησιμοποιήσει ένα ειδικό σύστημα για να προσομοιώσει και τη βαρύτητα στον πλανήτη Άρη (στα δύο τρία της βαρύτητας της Γης).

Αν και το UAV (unmanned aerial vehicle) πέταξε συνολικά μόλις για ένα λεπτό και σε ύψος περίπου πέντε εκατοστών, οι επιστήμονες κατάφεραν να συλλέξουν τα δεδομένα που χρειάζονταν για να διαπιστώσουν αν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα στον Άρη. «Την επόμενη φορά που θα πετάξουμε, θα πετάξουμε στον Άρη» δήλωσε η επικεφαλής του προγράμματος MiMi Aung.

Τόσο το ρόβερ όσο και το ελικόπτερο της NASA αναμένεται να φτάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη τον Φεβρουάριο του 2021. Το ελικόπτερο θα βοηθήσει τη NASA να εξερευνήσει από διαφορετική οπτική διάφορες περιοχές στον Κόκκινο πλανήτη και να χαρτογραφήσει διαδρομές για τα ρόβερ. Επίσης θα αποτελέσει τη βάση για την κατασκευή μελλοντικών ιπτάμενων οχημάτων για την εξερεύνηση του Άρη ή άλλων πλανητών.  Όσον αφορά στο ρόβερ, θα βοηθήσει στην μελέτη του εδάφους του Άρη και θα συλλέξει δείγματα.

Engadget

  • Like 8