Το πρωτοποριακό ελικόπτερο Ingenuity της NASA τερμάτισε τη λειτουργία του στον Άρη μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη τριετή αποστολή, η οποία κατέδειξε την πρώτη περίπτωση μηχανοκίνητης, ελεγχόμενης πτήσης μιας ιπτάμενης μηχανής σε έναν άλλο πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 72ης πτήσης του νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ingenuity υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά σε τουλάχιστον ένα πτερύγιο του ρότορα. Ενώ παρέμενε όρθιο στην επιφάνεια του Άρη σε επαφή με τους ελεγκτές, οι πτήσεις δεν μπορούν πλέον να συνεχιστούν.  

Αρχικά προοριζόταν αποκλειστικά για πέντε σύντομες δοκιμαστικές πτήσεις εντός 30 ημερών από την άφιξή του με το ρόβερ Perseverance στις 18 Φεβρουαρίου του 2021, όμως το Ingenuity ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες, καταγράφοντας τελικά πάνω από δύο ώρες στον αέρα σε απόσταση που εκτείνεται 14 φορές μακρύτερα από τους αρχικούς στόχους. 

Αν και απροσδόκητο, το ελικόπτερο ξεπέρασε κατά πολύ τη διάρκεια ζωής που είχε σχεδιαστεί με πάνω από 70 πτήσεις βοηθώντας στην εξέταση της διαδρομής του Perseverance. Κάθε πρόσθετη πτήση διεύρυνε το επιχειρησιακό φάκελο του Ingenuity και παρείχε ανεκτίμητη τεχνογνωσία για πιο προηγμένα ελικοφόρα οχήματα του Άρη.

Παραμένει ασαφές πώς ακριβώς υπέστη ζημιά ο ρότορας του Ingenuity κατά την τελευταία κάθετη πτήση του στις 18 Ιανουαρίου, αν και το πτερύγιο μπορεί να χτύπησε την επιφάνεια σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία. Από τις εικόνες, η ζημιά δεν αφήνει το σκάφος να να περιστραφεί σωστά, καθιστώντας την πτήση αδύνατη.  

Το Ingenuity άντεξε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες επί τρία χρόνια, όπως βραχώδες έδαφος, ηλεκτρικές βλάβες, μεγάλες καταιγίδες σκόνης και ψυχρούς χειμώνες. Ως το πρώτο σκάφος που πέτυχε μηχανοκίνητη πτήση σε έναν άλλο πλανήτη, το Ingenuity ξεπέρασε επανειλημμένα τα εμπόδια κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης θητείας του.

Με την παύση των εργασιών, η ομάδα του project θα πραγματοποιήσει την τελική συλλογή δεδομένων και τις δοκιμές του συστήματος για την αρχειοθέτηση του ιστορικού επιτεύγματος. Το ταξίδι ρεκόρ του Ingenuity ολοκληρώνεται τώρα με το ανθεκτικό ελικόπτερο να αναπαύεται σιωπηλά στον Άρη, δημιουργώντας φιλοδοξίες για πιο τολμηρά εγχειρήματα που φαντάζονταν αδύνατα μόλις λίγα χρόνια πριν.

  • Like 19
  • Thanks 7