Πριν από λίγες εβδομάδες, οι ρομποτικοί εξερευνητές της NASA στον Άρη πήραν ολιγοήμερη «άδεια» καθώς η διαστημική υπηρεσία περίμενε την ηλιακή σύνοδο του Άρη, ένα φυσικό φαινόμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει τις επικοινωνίες τους.

Μέχρι την παύση, το Curiosity ρόβερ είχε τεθεί σε κατάσταση αναμονής - αλλά οι κάμερες αποφυγής κινδύνων (Hazcams) συνέχισαν να τραβούν φωτογραφίες. Για πρώτη φορά για το συγκεκριμένο ρόβερ, το Curiosity κατέγραψε το πέρασμα μιας αρειανής ημέρας επί 12 ώρες από την ακίνητη θέση του, αποτυπώνοντας τη δική του μεταβαλλόμενη σκιά στο τοπίο καθώς ο ήλιος μετακινείται από την αυγή στο σούρουπο.

nasamars.webp.c92e2989537288a90a078f74ca5f4b84.webp

Σύμφωνα με τη NASA, το Curiosity έλαβε οδηγίες να καταγράψει τις 12ωρες ακολουθίες λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της συνόδου στα μέσα Νοεμβρίου, μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί στις 25 Νοεμβρίου. Η ιδέα της ομάδας ήταν να διαπιστώει αν το ρόβερ θα μπορούσε να καταγράψει τυχόν καιρικά φαινόμενα που θα μπορούσαν να εμφανιστούν το συγκεκριμένο διάστημα. Αυτό δεν συνέβη τελικά, αλλά οι εικόνες που τράβηξε το Curiosity στις 8 Νοεμβρίου εξακολουθούν να είναι μαγευτικές. Οι φωτογραφίες έχουν συγκεντρωθεί σε δύο βίντεο που δείχνουν τη θέα από την μπροστινή και την πίσω Hazcaom 

Οι Hazcams του Curiosity χρησιμοποιούνται συνήθως για να βοηθούν τους οδηγούς να αποφεύγουν εδάφη που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα για το ρόβερ. Αλλά με το ρόβερ σταθμευμένο πριν από τη διακοπή των καθηκόντων του από τις 11 έως τις 25 Νοεμβρίου, οι κάμερες ήταν διαθέσιμες για να δουν λίγο τα αξιοθέατα. Το Curiosity κατέγραψε τις φωτογραφίες από τη θέση του στη βάση του όρους Sharp του Άρη από τις 5:30 π.μ. έως τις 5:30 μ.μ.. Έκτοτε αυτό και οι άλλοι εξερευνητές του Άρη επανήλθαν στις κανονικές τους δραστηριότητες.

nasa-2.webp

  • Like 18
  • Thanks 1
  • Confused 1