Τις ελπίδες για παρουσία ζωής στον Άρη αναζωπυρώνει νέο  άρθρο στην Αμερικανική επιθεώρηση Science σύμφωνα με το οποίο αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει τεράστια αποθέματα νερού σε υγρή μορφή κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. 

H ανακάλυψη έρχεται μετά από ανάλυση φωτογραφιών και δεδομένων που συνέλεξε ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA  από τον Μάιο του 2012 έως το Δεκέμβριο 15 και ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη τα τελευταία 12 χρόνια. Αν και η παρουσία υπόγειου νερού θεωρούνταν σίγουρη από πολλούς επιστήμονες στους πόλους του Κόκκινου Πλανήτη,  είναι η πρώτη φορά υπάρχουν τόσο σημαντικές αποδείξεις.  «Το νερό είναι εκεί. Δεν έχουμε πλέον καμία αμφιβολία» δήλωσε στην συνέντευξη τύπου ο αστροφυσικός Enrico Flamini, επικεφαλής επιστήμονας της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος κατά τη διάρκεια της έρευνας.

e42253ce95a7e58dacb7bd5f3d9ce0ee?width=6
Η άσπρη γραμμή στην εικόνα αντιπροσωπεύει το υγρό που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη

Η περιοχή όπου έχει εντοπιστεί η υπόγεια λίμνη βρίσκεται αρκετά μακριά από τους πόλους και έχει διάμετρο  20 χιλιόμετρα. Μοιάζει σύμφωνα  με τον επικεφαλής της έρευνας περισσότερο με έναν βιότοπο αν και οι συνθήκες δεν μπορούν να θεωρηθούν ιδανικές  παρά μόνο για παρουσία οργανισμών που αντέχουν σε αντίξοα περιβάλλοντα. Ο Άρης  μπορεί να είναι τώρα ένας αφιλόξενος πλανήτης όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες πριν 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική αφού φιλοξενούσε μεγάλη ποσότητα νερού σε υγρή μορφή και λιμνών ενώ εκτιμάται ότι σχεδόν το ένα τρίτο της επιφάνειας του διαθέτει πάγους λίγο κάτω από την επιφάνειά του.

news.com

 

  • Thanks 1