Η εταιρεία FireFly Space Systems, στην οποία βρίσκονται αρκετοί πρώην εργαζόμενοι στις εταιρείες SpaceX και Virgin Galactic, αποκάλυψε ένα νέο πύραυλο με την ονομασία “Alpha”, ο οποίος είναι διαφορετικός σε σχέση με τις λύσεις που έχουμε δει κατά καιρούς από τον ανταγωνισμό.

Η Firefly ισχυρίζεται ότι η κάψουλα της χρησιμοποιεί μία μηχανή που είναι πολύ πιο αεροδυναμική και επομένως πιο αποδοτική από τους παραδοσιακούς πυραύλους που χρησιμοποιούνται σήμερα για την εκτόξευση δορυφορικών συστημάτων κ.ά.

Μία ακόμη σημαντική διαφορά, είναι ότι για καύσιμο χρησιμοποιεί… μεθάνιο, ένα τύπο καυσίμου, που δεν διαφέρει από αυτό που χρησιμοποιούμε για τη θέρμανση ακόμα και στα σπίτια μας. Χάρη στο μεθάνιο, το βάρος επίσης είναι μειωμένο σε σχέση με το παρελθόν αφού το ίδιο το καύσιμο αναλαμβάνει να δημιουργήσει υψηλότερη πίεση -σε αντίθεση με τις παραδοσιακές λύσεις που χρησιμοποιούν επιπλέον ήλιο- ενώ είναι συγκριτικά οικονομικότερο. Σύμφωνα με το NewScientist, ο στόχος είναι η παροχή μίας χαμηλού κόστους πλατφόρμας για την εκτόξευση μικρών δορυφόρων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, και για broadband internet.

 

Η FireFly Space Systems λέει ότι μία εκτόξευση χαμηλής τροχιάς θα στοιχίσει περίπου 8 εκατομμύρια με 9 εκατομμύρια δολάρια, που είναι λίγο περισσότερα από όσα στοιχίζει το Falcon 1 της SpaceX ($6.7 εκατομμύρια), αλλά και για το οποίο χρειάστηκαν τέσσερις προσπάθειες ωσότου μπει σε τροχιά για πρώτη φορά. Η εταιρεία λέει ότι με το καιρό πάντως τα κόστη θα μειωθούν σημαντικά.

 

 

Link.png Site: Engadget