Ένα ρωσικό διαστημόπλοιο συνετρίβη στο φεγγάρι, σηματοδοτώντας το τέλος της αποστολής Luna-25.

Το σχέδιο προέβλεπε ότι το διαστημόπλοιο θα προσγειωνόταν στην επιφάνεια της σελήνης στην περιοχή γύρω από το νότιο πόλο, αλλά την Κυριακή 20 Αυγούστου, Ρώσοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το διαστημόπλοιο είχε χαθεί.

Τα νέα για τα προβλήματα με την αποστολή Luna-25 ξεκίνησαν το Σάββατο 19 Αυγούστου, όταν η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι μια "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" είχε προκύψει με το διαστημικό σκάφος. Το σκάφος βρισκόταν σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι ενόψει της προσπάθειας προσεδάφισης, που είχε προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα, όμως παρουσιάστηκε πρόβλημα κατά τη διάρκεια ενός ελιγμού για την προσαρμογή της τροχιάς του διαστημικού σκάφους.

Δεν είναι ακόμη γνωστό ποια ήταν η αιτία του προβλήματος, αλλά αυτή είχε ως αποτέλεσμα το όχημα να περιστραφεί σε ανεξέλεγκτη τροχιά και να πέσει τελικά στην επιφάνεια της σελήνης.

Η μη επανδρωμένη αποστολή της Ρωσίας είχε ως στόχο την προσεδάφιση στον νότιο πόλο της Σελήνης, μια περιοχή όπου κανένα διαστημικό σκάφος δεν έχει προσεδαφιστεί στο παρελθόν. Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς πιστεύεται ότι φιλοξενεί νερό σε παγωμένη μορφή μέσα στους κρατήρες που υπάρχουν εκεί και οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς κάτω από σκιά. Ο εφοδιασμός με παγωμένο νερό θα ήταν απαραίτητος πόρος για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι, όπως αυτές που σχεδιάζει η NASA στο πλαίσιο του στόχου να στείλει πλήρωμα στο φεγγάρι για περιόδους εβδομάδων αντί για ημερών.

Η ρωσική αποστολή βρισκόταν σε έναν αγώνα δρόμου με την ινδική αποστολή Chandrayaan-3, η οποία εκτοξεύθηκε πρόσφατα και η οποία επίσης στοχεύει στην προσεδάφιση στο νότιο πόλο της σελήνης. Η ινδική αποστολή αναμένεται να κάνει μια προσπάθεια προσεδάφισης αυτή την Τετάρτη, 23 Αυγούστου. Τα τελευταία χρόνια έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για την επίσκεψη στο φεγγάρι, αν και η προσεδάφιση έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής μόνο από τρία έθνη: τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα.

Παρόλο που επανδρωμένες αποστολές προσεδαφίστηκαν με επιτυχία στο φεγγάρι κατά τη διάρκεια των αποστολών Apollo της NASA στις δεκαετίες του 1960 και 1970, η προσεδάφιση ακόμη και ενός μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους στη σεληνιακή επιφάνεια παραμένει μια σημαντική πρόκληση. Άλλες πρόσφατες αποτυχημένες προσπάθειες προσεδάφισης στο φεγγάρι περιλαμβάνουν το ιδιωτικό ισραηλινό διαστημόπλοιο Beresheet, το οποίο συνετρίβη στην επιφάνεια, και μια προηγούμενη ινδική αποστολή Chandrayaan-2, η οποία επίσης απέτυχε. Και οι δύο απώλειες σημειώθηκαν το 2019. Το 2022, η ιαπωνική αποστολή Hakuto-R που μετέφερε το ρόβερ Rashid των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιχείρησε να προσεδαφιστεί στη σεληνιακή επιφάνεια, αλλά κι’ αυτή κατέληξε σε αποτυχία.

  • Like 3
  • Sad 3