Η Ινδία έγραψε πρόσφατα ιστορία στην εξερεύνηση του διαστήματος και στις διαστημικές πτήσεις με περισσότερους από έναν τρόπους.

Το σκάφος Vikram που μετέφερε ο πύραυλος Chandrayaan-3 προσγειώθηκε με επιτυχία στη Σελήνη, σηματοδοτώντας την πρώτη επιτυχή προσεδάφιση της χώρας στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης. Η Ινδία είναι μόλις η τέταρτη χώρα στον κόσμο που καταφέρνει κάτι τέτοιο μετά τη Σοβιετική Ένωση, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι η Ινδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που προσεδαφίζει σκάφος κοντά στον Νότιο πόλο της Σελήνης -έναν δύσκολο προορισμό εξαιτίας του ανώμαλου εδάφους αλλά και εξαιρετικά σημαντικού για τις προσπάθειες ανεύρεσης νερού (σε μορφή πάγου). Οι υπόλοιπες χώρες έχουν προσεδαφιστεί μόνο κοντά στον Ισημερινό του δορυφόρου μας.

Η προσεδάφιση πραγματοποιήθηκε τέσσερα χρόνια μετά τη συντριβή του σκάφους Vikram της αποστολής Chandrayaan-2. Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) σχεδίασε την αποστολή αυτή τη φορά με διάφορες δικλείδες ασφαλείας και «failure-safe» μηχανισμούς που περιλαμβάνουν περισσότερα εφεδρικά συστήματα, ενημερώσεις λογισμικού και μία αρκετά μεγαλύτερη περιοχή προσεδάφισης.

Το Vikram θα παραμείνει για αρκετές ώρες σε αδράνεια μέχρι να κατακαθίσει η σεληνιακή σκόνη. Μόλις η περιοχή καθαρίσει από τη σκόνη, το Vikram θα απελευθερώσει το ρόβερ Pragyaan για να τραβήξει φωτογραφίες της περιοχής και να συλλέξει διάφορα επιστημονικά δεδομένα. Και τα δύο μαζί, το όχημα προσεδάφισης δηλαδή και το ρόβερ που μεταφέρει, διαθέτουν πέντε επιστημονικά όργανα που έχουν ως στόχο να μετρήσουν τις ιδιότητες της ατμόσφαιρας, της επιφάνειας και της τεκτονικής δραστηριότητας της Σελήνης. Ο οργανισμός ISRO προγραμμάτισε την προσεδάφιση στην αρχή μιας σεληνιακής ημέρας (περίπου 28 γήινες ημέρες) για να μεγιστοποιήσει την ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που θα είναι διαθέσιμη για τα Vikram και Pragyaan.

Η επιτυχία του Chandrayaan-3 αποτελεί και θέμα εθνικής υπερηφάνειας για την Ινδία. Η χώρα επιθυμεί διακαώς να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στις διαστημικές πτήσεις ενώ ελπίζει να εκτοξεύσει διαστημικά σκάφη για να δημιουργήσει έναν διαστημικό σταθμό κοντά στο 2030. Επί του παρόντος, μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που έχουν προσεδαφιστεί σε εξωγήινο έδαφος. Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν κοντά στον πόλο θα μπορούσαν επίσης να είναι ζωτικής σημασίας για μελλοντικές διαστημικές αποστολές, τόσο από την Ινδία όσο και από άλλες χώρες, καθώς θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τον πάγο που ενδεχομένως θα βρεθεί για καύσιμα, οξυγόνο και νερό.

Η προσεδάφιση φέρνει επίσης την Ινδία αρκετά βήματα μπροστά από άλλες χώρες που αγωνίζονται να προσεδαφιστούν επί Σεληνιακού εδάφους (άλλοι για πρώτη και άλλοι για δεύτερη φορά). Το ρωσικό διαστημικό σκάφος Luna-25 συνετρίβη πριν μέρες στον δορυφόρο της Γης μετά από μία ανεπιτυχή αποστολή ενώ το Ισραήλ αναμένεται να επιχειρήσει την προσεδάφιση κάποια στιγμή το 2024 με τη δεύτερη αποστολή Beresheet. Την ίδια χρονιά επιθυμούν να φτάσουν στον δορυφόρο της Γης και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ οι ΗΠΑ ευελπιστούν να στείλουν ξανά ανθρώπους στο φεγγάρι με την αποστολή Artemis 3 στα τέλη του 2025. Και στις παραπάνω αποστολές δεν περιλαμβάνονται και διάφορες εμπορικές προσπάθειες. Υπάρχει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τον πλησιέστερο κοσμικό γείτονα της Γης και πλέον η Ινδία είναι από τους πρωτοπόρους.

 

  • Like 13
  • Thanks 2