Στην ομιλία του από το «κόκκινο οχυρό» στο Δελχί με αφορμή την 72η επέτειο για την Ανεξαρτησία της χώρας του πριν από μερικές μέρες, ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2022 πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Ινδίας.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για πολύ μεγάλη υπόθεση, διότι με την αποστολή «Gaganyaan» η Ινδία θα γίνει η τέταρτη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ρωσία και την Κίνα που θα έχει καταφέρει να στείλει ανθρώπους στο διάστημα.

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας [Indian Space Research Organization (ISRO)] σκοπεύει να στείλει τρεις κοσμοναύτες στο διάστημα μέσα στο επόμενα χρόνια, με την πρώτη αποστολή να λαμβάνει χώρα σε σαράντα μήνες περίπου από σήμερα και θα κοστίσει $1,28 δισεκατομμύρια.

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας σύμφωνα με το πρόγραμμα θα εκτοξεύσει με τον Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III (GSLV MK III) τρεις Ινδούς κοσμοναύτες που θα βρεθούν σε χαμηλή τροχιά γύρω από την Γη για διάστημα πέντε με επτά ημερών. Το σχέδιο είναι να εκτοξευθεί ο πύραυλος από το διαστημικό κέντρο της Σριχαρίκοτα, που βρίσκεται νότια στην Άντρα Πραντές. Είναι το ίδιο διαστημικό κέντρο εκτόξευσης που χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή του GSLV MK III τον Ιούνιο του 2017, καθώς και για την αποστολή του Polar Satellite Launch Vehicle PSLV-C37 για την μαζική εκτόξευση 104 δορυφόρων τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αν και έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις, ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί σημαντικές… λεπτομέρειες, καθώς ούτε ο GSLV MK III αλλά ούτε και ο GSLV MK-II έχουν λάβει έγκριση για επανδρωμένη αποστολή. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα για την διαστημική υπηρεσία της Ινδίας. Σύντομα θα γνωρίζουμε ακόμα περισσότερα.

The Next Web