Εχθές, η μη επανδρωμένη διαστημοσυσκευή Beresheet της ιδιωτικής εταιρείας SpaceIL απέτυχε να προσσεληνωθεί και συνετρίβει στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η συντριβή οφείλεται σύμφωνα με την SpaceIL σε τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της καθόδου (διακόπηκαν οι επικοινωνίες με το κέντρο ελέγχου στο κρισιμότερο σημείο). Παρόλα αυτά, λίγο πριν καταστραφεί, «τράβηξε» μία selfie κατά την διάρκεια της καθόδου του, ωστόσο με τον χαμό του, χάθηκε και οποιαδήποτε ελπίδα για την πραγματοποίηση πειραμάτων στην επιφάνεια της Σελήνης.

selfie.jpg.791ddb76a516c6cb7778efde6a57543f.jpg

Η διαστημοσυσκευή υποτίθεται θα μετρούσε το τοπικό μαγνητικό πεδίο και έφερε μία διάταξη αντανάκλασης λέϊζερ με οκτώ κάτοπτρα που ήταν κατασκευασμένη από τη NASA για να αναμεταδίδει τη θέση του στο διαστημικό σκάφος Lunar Reconnaissance Orbiter που βρίσκεται σε τροχιά.

Η SpaceIL ήταν μία από τις «φιναλίστ» του διαγωνισμού Lunar Xprize της Google, που έληξε χωρίς νικητή.  Ακόμα πάντως και με τη συντριβή, το Ισραήλ είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο που καταφέρνει να στείλει ένα διαστημικό σκάφος στην Σελήνη (έστω και τα συντρίμμια του) μετά την Σοβιετική Ένωση, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η αποστολή της SpaceIL στοίχισε λιγότερα από $100 εκατομμύρια –ένα κλάσμα των χρημάτων άλλων παρόμοιων αποστολών. Βεβαίως η κατάληξη δεν ήταν αυτή που υπολόγιζαν οι άνθρωποι της εταιρείας, όμως το εγχείρημα ενδέχεται να ενθαρρύνει και άλλες ιδιωτικές εταιρείες να επιχειρήσουν κάτι παρόμοιο για λογαριασμό της NASA, της ESA ή άλλων υπηρεσιών, χωρίς οι τελευταίες να επιβαρυνθούν με το κόστος ανάπτυξης των δικών τους καψουλών ή διαστημοσυσκευών.

Engadget

  • Like 1