Την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στην Αφροδίτη, ενισχύει πρόσφατη εντυπωσιακή ανακάλυψη επιστημόνων.

Με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Τζέιμς Κλαρκ Μάξγουελ της Χαβάης, επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν στα πυκνά όξινα νέφη ένα αέριο με την ονομασία φωσφίνη κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα παρουσίας μικροβίων στην επιφάνεια του πλανήτη. Η παρουσία της φωσφίνης στη Γη συνδυάζεται με αφιλόξενα περιβάλλοντα με ελάχιστη έως και μηδαμινή παρουσία οξυγόνου, ενώ είναι υψηλής τοξικότητας για τον άνθρωπο.

Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για την επιφάνεια της Αφροδίτης όπου γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι είναι εντελώς αφιλόξενη για οποιαδήποτε μορφή ζωής. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι πριν εκατομμύρια χρόνια, να υπήρχε ζωή στον πλανήτη πριν κάποιο φαινόμενο θερμοκηπίου να δημιούργησε την τεράστια αυτή αλλαγή.

Σε δηλώσεις του, ο διευθυντής της NASA αναφέρει ανέφερε το πόσο σημαντική είναι αυτή η επιστημονική ανακάλυψη καθώς και την προτεραιότητα που θα δοθεί τα επόμενα χρόνια στη μελέτη της Αφροδίτης, η οποία δεν αποτελεί προτεραιότητα έναντι του Άρη. Σε αυτό το σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η κατάσταση που επικρατεί στην επιφάνεια του πλανήτη αφού ενδεικτικό είναι ότι ένα τυπικό ρομποτικό όχημα (ρόβερ) όπως το Curiosity, μπορεί να αντέξει για λίγα λεπτά πριν τεθεί σε αχρηστία, με τη θερμοκρασία να φτάνει ακόμα και τους 471 βαθμούς κελσίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η NASA ετοιμάζει τα επόμενα χρόνια αποστολή μιας νέας γενιάς ρόβερ για την Αφροδίτη, κατασκευασμένη να αντέξει για λίγους μήνες προκειμένου να πραγματοποιήσει επιστημονικές δοκιμές.

1280px-Venus_globe.jpg.d25f20f0a23cb7e48b56c5e3e11605d2.jpgΦωτογραφία από ραντάρ, στην οποία φαίνεται η Αφροδίτη χωρίς τα σύννεφα που υπάρχουν στην ατμόσφαιρά της. Τραβήχτηκε από το σκάφος Μαγγελάνος (πηγή: Wikipedia)

Σύμφωνα με την Κλάρα Σόουσα-Σίλβα, μοριακή αστροφυσικό του MIT, «η πιο εύλογη εξήγηση για την ύπαρξη φωσφίνης είναι, όσο εξωπραγματικό και αν ακούγεται, η ύπαρξη ζωής στον πλανήτη». 

Το περιβάλλον της Αφροδίτης είναι ταυτόχρονο «εχθρικό» για τη φωσφίνη. Η επιφάνεια και η ατμόσφαιρά της περιλαμβάνουν οξυγονούχες ενώσεις που θα αντιδρούσαν πολύ γρήγορα με τη φωσφίνη και θα την κατέστρεφαν. «Κάτι πρέπει να δημιουργεί τη φωσφίνη στην Αφροδίτη, εξίσου γρήγορα με τον ρυθμό που καταστρέφεται», σχολίασε η Ανίτα Ρίτσαρντς, αστροφυσικός που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

  • Like 13