Το επίγειο τηλεσκόπιο Daniel K Inouye Solar Telescope (DKIST) που βρίσκεται στη Χαβάη μας χάρισε τις πιο λεπτομερείς μέχρι σήμερα εικόνες της επιφάνειας του Ήλιου, που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά μεγέθους μόλις 30χλμ.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για κάτι το εκπληκτικό αν τοποθετήσουμε το επίτευγμα στην σωστή κλίμακα: ο Ήλιος μας έχει διάμετρο περίπου 1,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και βρίσκεται σε απόσταση 149 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την Γη. Οι δομές που μοιάζουν με «κύτταρα» στην επιφάνεια του άστρου έχουν το μέγεθος της πολιτείας του Τέξας στις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης για να έχετε μία περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα και μεταφέρουν μάζες καυτών αερίων ή πλάσματος. Στο κέντρο τους βρίσκεται το ηλιακό υλικό που «ανεβαίνει» (σαν να κοχλάζει) ενώ τα όρια περιμετρικά, με τη μορφή σκοτεινών λωρίδων, είναι τα σημεία όπου το πλάσμα ψύχεται και βυθίζεται.

Το Daniel K Inouye Solar Telescope είναι μία ολοκαίνουρια εγκατάσταση που βρίσκεται στην κορυφή του ύψους 3000 μέτρων ηφαιστείου Haleakalā στο νησί Maui, στην Hawaii. Ο κύριος καθρέπτης του διαμέτρου 4 μέτρων είναι ο μεγαλύτερος που έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα σε ηλιακό παρατηρητήριο. Το τηλεσκόπιο θα χρησιμοποιηθεί για να μελετήσει τον Ήλιο, καθώς οι επιστήμονες ανυπομονούν να αποκτήσουν περισσότερη γνώση για την δυναμική συμπεριφορά ορισμένων χαρακτηριστικών του –όπως της κορώνας, των μαγνητικών πεδίων εντός του στέμματος κ.ά- ώστε να μπορούν να προβλέψουν φαινόμενα όπως είναι οι ηλιακές καταιγίδες που μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή στη Γη.

Η ηλιακή καταιγίδα είναι ένα κύμα φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων (κοσμικών ακτίνων) που εξερχόμενα από το Ηλιακό στέμμα εξερράγησαν και επιταχύνθηκαν λόγω μίας ή περισσότερων ηλιακών εκλάμψεων. Όταν το κύμα φτάσει κοντά στη Γη, αλληλεπιδρά με τη μαγνητόσφαιρα της. Οι ηλιακές καταιγίδες ακτινοβολίας παρεμποδίζουν τις ραδιοσυχνότητες και οι γεωμαγνητικές καταιγίδες προκαλούν διαταραχές σε επίγεια συστήματα επικοινωνιών. Επιπλέον ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα σε δορυφόρους, να υποβαθμίσουν τις επικοινωνίες ή ακόμα και να προκαλέσουν ζημιές σε επίγειους σταθμούς ηλεκτροδότησης.

«Στη Γη, μπορούμε να προβλέψουμε που θα βρέξει σχεδόν οπουδήποτε με μεγάλη ακρίβεια, ωστόσο απέχουμε από το να είμαστε σε θέση να κάνουμε το ίδιο και με τον διαστημικό καιρό» δήλωσε ο Matt Mountain, Πρόεδρος του Association of Universities for Research in Astronomy, ο οποίος και διαχειρίζεται το DKIST. «Οι προβλέψεις μας για τον διαστημικό καιρό  σε σχέση με τις προβλέψεις μας για τον Γήινο καιρό υπολείπονται κατά 50 χρόνια, αν όχι περισσότερο. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κατανοήσουμε την Φυσική πίσω από τον διαστημικό καιρό και αυτό ξεκινάει από τον Ήλιο, τον οποίο και θα μελετήσει το Daniel K Inouye Solar Telescope τις επόμενες δεκαετίες» συμπλήρωσε ο Matt Mountain.

Βασικός στόχος για τους επιστήμονες είναι να προβλέψουν την επόμενη ηλιακή καταιγίδα, ώστε οι κυβερνήσεις, οι διάφοροι οργανισμοί και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας να έχουν περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούν. Σήμερα, ο χρόνος προειδοποίησης πριν από ένα τέτοιο ηλιακό συμβάν είναι 48 λεπτά, ωστόσο οι επιστήμονες ελπίζουν με την βοήθεια του τηλεσκοπίου αυτός ο χρόνος να αυξηθεί στις 48 ώρες.

BBC | Science Alert

 

  • Like 21