Επίσημα, προφανώς, δεν πρόκειται να υπάρξουν ανακοινώσεις, όμως πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αναφέρουν ότι το πρόγραμμα προχωρά, εξέλιξη η οποία καταδεικνύει τους ενισχυόμενους δεσμούς μεταξύ της διαστημικής εταιρίας του Ίλον Μασκ και των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τη δημιουργία του δικτύου έχει αναλάβει η Starshield, υποδιεύθυνση της SpaceX, στο πλαίσιο συμβολαίου ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο υπεγράφη το 2021 με την Εθνική Αναγνωριστική Υπηρεσία (NRO) των ΗΠΑ, η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση των κατασκοπευτικών δορυφόρων.

Τα σχέδια αυτά φανερώνουν το βαθμό στον οποίο η SpaceX εμπλέκεται με το αμερικανικό δίκτυο αντικατασκοπίας και τα διάφορα στρατιωτικού χαρακτήρα προγράμματα, καταδεικνύοντας και την ενισχυόμενη διάθεση του Πενταγώνου να επενδύσει σε ένα εκτενέστατο δίκτυο δορυφορικών συστημάτων χαμηλής τροχιάς, για την υποστήριξη των επίγειων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εφόσον στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα, εκτιμάται ότι το δίκτυο αυτό θα ενίσχυε σημαντικά την ικανότητα τόσο της κυβέρνησης όσο και των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ να εντοπίζουν γρήγορα πιθανούς στόχους, σχεδόν οπουδήποτε στον πλανήτη. Παράλληλα, το πρόγραμμα δείχνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των μυστικών υπηρεσιών σε μια εταιρία της οποίας ο ιδιοκτήτης έχει συγκρουστεί κατ' επανάληψη με την κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ έχει γίνει και στόχος επικρίσεων σχετικά με τη χρήση του δικτύου Starlink στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Φεβρουάριο, ρεπορτάζ της Wall Street Journal έκανε λόγο για συμβόλαιο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της Starshield και άγνωστης υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών, χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες σχετικά με τους σκοπούς του προγράμματος.

Το Reuters πλέον αναφέρει ότι το συμβόλαιο της SpaceX αφορά τη δημιουργία δικτύου αποτελούμενου από εκατοντάδες δορυφόρους, ικανούς να καταγράφουν την επιφάνεια του πλανήτη, λειτουργώντας σαν τεχνητά σμήνη σε χαμηλή τροχιά, και ότι η υπηρεσία που συνεργάζεται με την εταιρία του Μασκ είναι η NRO. Άγνωστο παραμένει πότε θα τεθεί σε λειτουργία το νέο δίκτυο και κατά πόσο στο πρόγραμμα συμμετέχουν και άλλες υπηρεσίες, με δικά τους συμβόλαια.

Η SpaceΧ αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, ενώ νωρίτερα το Πεντάγωνο είχε παραπέμψει τους δημοσιογράφους στη NRO και την εταιρία του Ίλον Μασκ.

Με δήλωσή της, η NRO αναγνωρίζει ότι αποστολή της είναι η ανάπτυξη ενός εξελιγμένου δορυφορικού συστήματος, σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, ιδιωτικές εταιρίες, ερευνητικούς οργανισμούς αλλά και άλλα κράτη, όμως δεν θέλησε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του Reuters σχετικά με την εμπλοκή της SpaceX στο όλο εγχείρημα.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πηγές, περίπου δώδεκα δορυφόροι έχουν τεθεί σε τροχιά από το 2020, μαζί με άλλους δορυφόρους της SpaceX, χρησιμοποιώντας πυραύλους Falcon9.

Αμερικανική κρατική βάση δεδομένων που καταγράφει τα αντικείμενα σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μνημονεύει αρκετές αποστολές της SpaceX που έχουν θέσει σε τροχιά δορυφόρους, χωρίς να έχει προβεί είτε η ίδια η εταιρία, είτε η αμερικανική κυβέρνηση, σε κάποια σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με δύο δημοσιογραφικές πηγές, οι αποστολές αυτές αφορούσαν δορυφόρους του δικτύου Starshield.

Όλες οι πηγές ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς δεν έχουν λάβει έγκριση να σχολιάσουν επίσημα το πρόγραμμα αυτό.

Το Πεντάγωνο είναι ήδη σημαντικός πελάτης της SpaceX, καθώς χρησιμοποιεί πυραύλους Falcon9 προκειμένου να στέλνει στο διάστημα απόρρητα φορτία, με το υφιστάμενο συμβόλαιο να αποτελεί συνέχεια αρχικού συμβολαίου ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου.

Το σχεδιαζόμενο δίκτυο Starshield είναι ξεχωριστό από το Starlink, το διευρυνόμενο εμπορικό δίκτυο που αναπτύσσει η SpaceX και περιλαμβάνει περίπου 5.500 δορυφόρους, ικανούς να παρέχουν σε ιδιώτες, εταιρίες και κρατικές υπηρεσίες πρόσβαση στο διαδίκτυο σχεδόν οπουδήποτε στον πλανήτη.

Η δημιουργία του νέου κατασκοπευτικού δικτύου εντάσσεται στο πλαίσιο των κινήσεων που επιχειρούν οι ΗΠΑ, επιχειρώντας να καταστούν κυρίαρχη δύναμη στο διάστημα, με δεδομένες τις συνεχιζόμενες εντάσεις στις σχέσεις τους με την Κίνα. Την ίδια ώρα, η Κίνα σχεδιάζει δικά της δίκτυα δορυφόρων, ενώ το Πεντάγωνο έχει προειδοποιήσει και για ενδεχόμενες απειλές διαστημικών οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία, που θα μπορούσαν να θέσουν εκτός λειτουργίας ολόκληρα δίκτυα δορυφόρων. 

  • Like 2
  • Haha 2