Ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX εκτοξεύθηκε με επιτυχία από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στο Ακρωτήρι Κανάβεραλ, στη Φλόριντα με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μεταφέροντας τέσσερις ιδιώτες για λογαριασμό της εταιρείας Axiom Space Inc. η οποία έχει έδρα το Χιούστον τον Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πύραυλος έχει ήδη φτάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και η αυτόνομη κάψουλα Crew Dragon που μεταφέρει τέσσερις ιδιώτες αστροναύτες προσδέθηκε στον διαστημικό σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά περίπου 400 χλμ. πάνω από τη Γη. Η ομάδα θα παραμείνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για οκτώ ημέρες, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει περίπου 25 επιστημονικά πειράματα, διάρκειας περίπου 100 ωρών.

Η αποστολή ονομάζεται Ax-1 και είναι η πρώτη από μια σειρά τεσσάρων αποστολών που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Axiom Space σε συνεργασία με τη SpaceX. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της Axiom είναι να δημιουργήσει έναν στόλο εμπορικών διαστημικών σταθμών, ξεκινώντας από το Axiom Station. Η εταιρεία σχεδιάζει να συνδέσει την πρώτη μονάδα του Axiom Station στον ISS από το 2024, προτού τελικώς προχωρήσει στη δική της πλατφόρμα ελεύθερης πτώσης. Η αποστολή Ax-1 και οι ακόλουθες αποστολές έχουν σκοπό να βοηθήσουν την εταιρεία Axiom Space να αναπτύξει τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη διεξαγωγή επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων στη δική της πλατφόρμα (σταθμό) όταν είναι έτοιμη.

SPACEX_AX_1_Test_Drive_20220317_Axiom1_ceit_031722_DSC_1829_1___1_.webp

Στην πτήση Ax-1 επιβαίνει ο Αμερικανός Larry Connor, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας ακίνητης περιουσίας The Connor Group., ο Καναδός Mark Pathy, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας επενδύσεων και χρηματοδότησης MAVRIK, ο Eytan Stibbe, πρώην πιλότος της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και ιδρυτής του επενδυτικού ταμείου Vital Capital και ο Michael López-Alegría, ο οποίος έχει αναλάβει χρέη διοικητή και ο οποίος είναι ένας βετεράνος αστροναύτης της NASA, που πλέον εργάζεται για την εταιρεία Axiom. Η τελευταία ανακοίνωσε το πλήρωμα τον Ιανουάριο του 2021 και από τότε μέχρι σήμερα, οι αστροναύτες πέρασαν από 750 έως 1.000 ώρες εκπαίδευσης για τη συγκεκριμένη αποστολή.

«Ευχαριστούμε που πετάξατε με τον Falcon 9» είπε στο πλήρωμα ο William Gerstenmaier, Αντιπρόεδρος Αξιοπιστίας Κατασκευής και Πτήσης της SpaceX μόλις έφτασαν σε τροχιά. «Απολαύστε το ταξίδι σας στον υπέροχο διαστημικό σταθμό που βρίσκεται στον ουρανό. Προχωρήστε στις εξαιρετικές έρευνες σας για εμάς. Θα σας ξαναδούμε ξανά σύντομα στο έδαφος». Ο López-Alegría ευχαρίστησε την ομάδα της SpaceX που έφερε το πλήρωμα με ασφάλεια σε τροχιά. «Ήταν μία εκπληκτική βόλτα, ανυπομονούμε για τις επόμενες 10 ημέρες» είπε.

Επί του παρόντος, οποιαδήποτε οικονομικά στοιχεία για την αποστολή δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστά. Η Axiom Space πλήρωσε τη NASA ωστόσο για τη χρήση της διαστημικής βάσης στο Ακρωτήρι Κανάβεραλ ενώ σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης το «εισιτήριο» για κάθε αστροναύτη είχε κόστος $55 εκατομμύρια.

 

  • Like 7
  • Thanks 2