Κι άλλο ορόσημο για την SpaceX πριν το τέλος του 2018, με την αμερικανική εταιρεία να εκτοξεύει επιτυχώς πύραυλο Falcon 9 δικής της κατασκευής, ο οποίος μετέφερε έναν κατασκοπευτικό GPS III δορυφόρο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, παραγωγής Lockheed Martin.


Σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη αποστολή της Space X για λογαριασμό του αμερικανικού κράτους, με το οποίο έχει συνάψει συμβόλαιο συνεργασίας ύψους $83 εκατομμυρίων, η εκτόξευση αποκτά ουσιαστικά "πανηγυρικό" χαρακτήρα για την εταιρία, η οποία προσπαθεί να σπάσει το μονοπώλιο των Lockheed και Boeing στον στρατιωτικό τομέα, αρχής γενομένης με την κερδισμένη αγωγή του 2014, με την οποία διεκδικούσε το άνοιγμα του κλάδου σε τρίτες εταιρίες.

Αρχικά προγραμματισμένη για τις 18 Δεκεμβρίου, η εκτόξευση στέφθηκε με επιτυχία από το Cape Canaveral χθες το πρωί, εν μέσω εμποδίων και αρκετών αναβολών της διαδικασίας,  με την αμερικανική αεροπορία να μπλοκάρει την εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 για τεχνικούς λόγους. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα για την Space X, η οποία αν και είχε αναλάβει ξανά αποστολές για λογαριασμό των ΗΠΑ στο παρελθόν, αυτή τη φορά αποδεικνύει ότι μπορεί να χειριστεί και αποστολές στρατιωτικού χαρακτήρα, δείγμα του πόσο έχει προχωρήσει η εταιρία μετά την αποτυχημένη εκτόξευση του 2016. 

Ο νέος κατασκοπευτικός δορυφόρος με το όνομα Vespucci, έρχεται να προστεθεί στην ομάδα των 31 κατασκοπευτικών δορυφόρων που ήδη διαθέτει σε τροχιά η αμερικανική αεροπορία. Ολοκληρώνοντας το άκρως επιτυχημένο -γι' αυτή- 2018, με εκτοξεύσεις πυραύλων όπως αυτή του Falcon Heavy, ιντερνετικών δορυφόρων, και ανακοίνωση του πρώτου "σεληνιακού τουρίστα", το νέο έτος αναμένεται ακόμη πιο ενδιαφέρον για την εταιρία του Elon Musk, η οποία ετοιμάζεται για εκτοξεύσεις  διαστημικών σκαφών όπως το Crew Capsule και το Starship.

Η SpaceX είπε ότι: "η νέα γενιά δορυφόρων GPS III είναι σχεδιασμένη και κατασκευασμένη να προσφέρει καλύτερη πλοήγηση, positioning και timing, με τρεις φορές περισσότερη ακρίβεια, και οκτώ φορές καλύτερη anti-jamming τεχνολογία". Η εταιρία είναι έτοιμη να εκτοξεύσει τουλάχιστον άλλους τέσσερις στρατιωτικούς δορυφόρους μέσα στους επόμενους μήνες, όπως προβλέπει το συμβόλαιο της με την αμερικανική αεροπορία.

Engadget