Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στην απόφαση ότι η φορολογική… σχέση που είχε η Apple με την Ιρλανδία ήταν παράνομη και πως η Apple όφειλε να καταβάλει έως και €13 δισεκατομμύρια για διαφυγόντες φόρους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στην παραπάνω απόφαση μετά από έρευνες που πραγματοποίησε και οι οποίες έδειξαν ότι η Αμερικάνικη εταιρεία απολάμβανε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της παράνομη κρατική ενίσχυσης και βοήθειας από την Ιρλανδία.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο αφού κατηγόρησε την Ιρλανδία για κωλυσιεργία στη συλλογή των χρημάτων για τους διαφυγόντες φόρους, και έτσι παρέπεμψε την Ιρλανδική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Οκτώβριο λόγω της μη συμμόρφωσης της με την απόφαση του 2016. Παρόλα αυτά, η Wall Street Journal αναφέρει πως η χώρα θα ξεκινήσει τελικά τη συλλογή των δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η Apple από τις αρχές του νέου έτους.

 

Τόσο η Apple όσο και η Ιρλανδία πολέμησαν την απόφαση - η Ιρλανδία μάλιστα κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ξεπέρασε τα όρια της εξουσίας της και πως παρερμήνευσε ορισμένους από τους νόμους της χώρας, ενώ η Apple υποστήριξε ότι το ποσό που της ζητήθηκε να επιστρέψει είναι λανθασμένα υπολογισμένο. Και οι δύο αποφάσισαν να εφεσιβάλουν την απόφαση με τα χρήματα να τοποθετούνται σε ένα μεσεγγυητικό fund.

 

Η Ιρλανδία δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση των όρων αυτού του fund είναι που οδήγησε στην καθυστέρηση της είσπραξης των χρημάτων, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι αναγκάστηκε να λάβει μέτρα κατά της Ιρλανδίας επειδή δεν ακολούθησε την απόφαση του 2016 και πως θα συνεχίσει να το κάνει ωσότου συγκεντρωθούν πλήρως τα χρήματα. Ο κ. Paschal Donohoe, Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι η Apple αναμένεται να ξεκινήσει να τοποθετεί χρήματα στο ταμείο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018.

 

Link.png Site: Engadget