Η Apple απέρριψε την εφαρμογή που είχε υποβάλει η Sony για την ανάγνωση και πώληση ebooks στο iPhone και απαγορεύει γενικότερα τις πωλήσεις ebooks, και όχι μόνο, μέσα στις εφαρμογές, ακόμα και την πρόσβαση σε περιεχόμενο που έχει αγοραστεί εκτός του οικοσυστήματος Apple (στον υπολογιστή ή σε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη). Η Apple θέλει όλες οι αγορές να γίνονται μέσω του iTunes και να παίρνει ποσοστό 30% επί της τιμής πώλησης.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, η Apple απέρριψε την εφαρμογή Sony Reader για το iPhone και η αιτιολόγηση για την απόρριψη δείχνει μια αλλαγή στην πολιτική της Apple. Συγκεκριμένα, η Apple ανακοίνωσε στη Sony αλλά και σε άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές ότι δεν μπορούν πια να πουλάνε περιεχόμενο, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία, μέσα από τις εφαρμογές τους ούτε να δίνουν πρόσβαση στους πελάτες τους σε περιεχόμενο που εχει αγοραστεί εκτός App Store.

 

Είναι ασαφές ακόμα αν η αλλαγή των κανόνων θα ισχύσει και για όσους έχουν ήδη εφαρμογές στο App Store ή θα περιοριστεί στις νέες εφαρμογές. Αν όμως ισχύσει για όλους, τότε θα σημάνει έναν επιχειρηματικό πόλεμο της Apple με το Amazon και τα άλλα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Η Apple και το Amazon αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ των New York Times

 

Link.png Site: New York Times

 

Update:

 

Ο εκπρόσωπος τύπου της Apple Trudy Miller έκανε δηλώσεις στο site All Thinks Digital της Wall Street Journal όπου διευκρίνισε τους λόγους που απορρίφτηκε η εφαρμογή της Sony για τα ebooks στο iPhone καθώς και το καθεστώς που θα επικρατεί από εδώ και πέρα σε σχέση με τις εφαρμογές για τις αγορές (όχι μόνο των ebooks) μέσα από τις εφαρμογές στο iPad, το iPhone και το iPod touch.

 

Σύμφωνα με τον Trudy Miller, οι κανόνες για την έγκριση των εφαρμογών δεν άλλαξαν, αλλά "βάζουμε τώρα ως προϋπόθεση ότι αν μια εφαρμογή δίνει στους πελάτες τη δυνατότητα να αγοράσουν βιβλία έξω από την εφαρμογή, τότε η ίδια δυνατότητα να δίνεται στους πελάτες για αγορές μέσα από τις εφαρμογή (in-app purchase)".

 

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν απογορεύεται μια εφαρμογή να δίνει τη δυνατότητα αγορών από τον browser ή τη μεταφορά περιεχομένου από αγορές που έχουν γίνει έξω από την εφαρμογή (άρα το δημοσίευμα των New York Times που αναφέραμε το πρωί δεν ήταν ακριβές ως προς αυτά τα σημεία), αλλά θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα για αγορές και μέσα από την εφαρμογή μέσα από το σύστημα In App Purchase της Apple. Για κάθε αγορά μέσω του In App Purchase η Apple θα έχει προμήθεια 30%.

 

Link.png Site: All Things Digital