Η Apple είναι τόσο ισχυρή εταιρεία, που για τους τρίτους προμηθευτές και τις εταιρείες που συνεργάζεται, είναι πολύ δύσκολο να μην “εθιστούν” στα χρήματα που τους καταβάλει, και επομένως έχουμε να κάνουμε με σχέσεις εξάρτησης κυριολεκτικά.

Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση της Imagination Technologies, η οποία βιώνει τα αποτελέσματα ενός πραγματικά οδυνηρού… “διαζυγίου”.

 

Όπως είναι γνωστό, η Imagination Technologies ήταν ο προμηθευτής του επεξεργαστή γραφικών PowerVR στις φορητές συσκευές της Apple, όπως στα iPhone και iPad. Επιπλέον, η εταιρεία προωθούσε τη MIPS, το αντίπαλο δέος στη τεχνολογία της ARM. Όμως τον Μάρτιο, η Imagination Technologies ανακοίνωσε ότι η Apple την εγκαταλείπει για να δημιουργήσει την δική της GPU. Από ότι φαίνεται, η Imagination Technologies θα κινηθεί νομικά ενάντια στην Apple, υποστηρίζοντας ότι η κατασκευάστρια του iPhone χρησιμοποίησε IP της χωρίς άδεια.

 

Πρόκειται για τον δεύτερο σχεδιαστή ημιαγωγών –μετά την Qualcomm που αποζητάει μέσω της δικαστικής οδού να σταματήσουν οι πωλήσεις του iPhone εντός των ΗΠΑ- που πιστεύει ότι η Apple δεν παίζει δίκαιο παιχνίδι.

 

Τώρα, η Imagination Technologies φαίνεται πως θα πρέπει να πουλήσει της MIPS και Ensigma, δύο τμήματα της επιχείρησής της που δεν είναι και τόσο επικερδή όσο το τμήμα PowerVR. Όσοι ασχολούνται εδώ και καιρό με τα παιχνίδια, θα γνωρίζουν πιθανότατα ότι η MIPS βρισκόταν πίσω από τους επεξεργαστές των PlayStation, PlayStation 2 και Nintendo 64, και πως η Imagination Technologies εξαγόρασε την εταιρεία 2013, για να την μετατρέψει σε μία εταιρεία σχεδίασης ημιαγωγών φορητών υπολογιστών που θα αντιμετώπιζε στην αγορά την ARM.

 

Όμως από την ώρα που τα chips της ARM είναι τα “most used consumer products”, η MIPS δεν είχε καμία ελπίδα να την ανταγωνιστεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τεχνολογία της να περιοριστεί στις αγορές embedded όπως των set-top boxes, των routers κ.λπ. Η τεχνολογία της MIPS επίσης προωθήθηκε στους χομπίστες υπό την μορφή της πλατφόρμας Creator, που η Imagination Technologies περιέγραψε ως το “Raspberry Pi, on steroids” ωστόσο αν τελικά πουληθεί η εταιρεία, οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια μάλλον θα μπει στον πάγο.

 

Πέρα από την Apple, αρκετές άλλες εταιρείες φαίνεται να εγκατέλειψαν την τεχνολογία της PowerVR για χάρη των GPUs τύπου Mali της ARM. Ως εκ τούτου, η Imagination Technologies ξεκίνησε να προωθεί τις GPUs της PowerVR σε προμηθευτές SoCs για budget smartphones όπως η MediaTek.

 

Link.png Site: Engadget