Ο Felix Krause, εργαζόμενος της Google, ανακάλυψε πως η πρόσβαση στην κάμερα μπορεί να αποτελέσει “κερκόπορτα” για την παραβίαση της ιδιωτικότητας των κατόχων iOS συσκευών. Κι αυτό γιατί αν ο χρήστης δώσει τη συγκεκριμένη άδεια σε μία εφαρμογή, τότε αυτή μπορεί να τον φωτογραφίσει ή να τον βιντεοκοπήσει, εν αγνοία του.

Ο Krause πραγματοποίησε την έρευνα στον ελεύθερο χρόνο του, χωρίς να σχετίζεται με αυτήν η Google. Όπως διαπίστωσε, η σχετική άδεια πρόσβασης δίνει τη δυνατότητα στις εφαρμογές να χρησιμοποιήσουν και τις δύο κάμερες, να φωτογραφίσουν ή να βιντεοσκοπήσουν όποτε οι application βρίσκονται στο προσκήνιο, να στείλουν αμέσως μέσω ίντερνετ το σχετικό υλικό, όπως και να “τρέξουν” λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, για να ανιχνεύσουν τις εκφράσεις του χρήστη.

 

Και βέβαια, όλα τα παραπάνω γίνονται χωρίς κάποιο σημάδι που να δείχνει τι συμβαίνει στον κάτοχο της συσκευής. Κι αυτό γιατί δεν αναπαράγεται κανένας θόρυβος, δεν ανάβει κάποιο φως, ενώ δεν ενεργοποιείται ούτε το LED. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Krause, πρακτικά δεν υπάρχει κανένας τρόπος αποτροπής.

 

Link.png Site: Τhenextweb