Σεπτέμβριος και εκτός από το φθινόπωρο, είναι η εποχή που η Apple παρουσιάζει τις νέες τις προτάσεις σχετικά με τη μουσική. Αυτές περιλαμβάνουν νέα σειρά iPod καθώς και του iTunes το οποίο διαχειρίζεται όχι μόνο τα iPod αλλά και την αγαπημένη σας μουσική.

 

Ο Steve Jobs επέστρεψε στη παρουσίαση κάτω από επιδοκιμασίες ύστερα από αποχή 6 μηνών για λόγους υγείας. Φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στην πρόσφατη μεταμόσχευση ήπατος στην οποία υποβλήθηκε πριν 5 μήνες δηλώνοντας ότι είναι δέκτης μιας απίστευτης πράξης γενναιοδωρίας μιας οικογένειας η οποία έχασε τον 25χρονο γιο της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

 

Αναφορικά με το iPod Classic παρουσιάστηκε μια νέα έκδοση των 160gb παραμένοντας το iPod με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα και με τιμή $249. Το iPod Shuffle, ο μικρότερος mp3 player της αγοράς δέχεται και αυτό αναβάθμιση στη χωρητικότητα του που πλέον φτάνει τα 2gb με κόστος $59 ενώ θα διατεθεί και μια ειδική μεταλική έκδοση των 4gb και τιμή $99.

 

Οι αλλαγές στο iPod Touch περιορίζονται στον νέο πιο γρήγορο επεξεργαστη, στην υποστήριξη OpenGL/ES για καλύτερα γραφικά στα νέα παιχνίδια που θα κυκλοφορήσουν στο App Store, κάτι που φέρνει το iPod Touch αντιμέτωπο επίσημα με φορητές παιχνιδομηχανές όπως το Nintendo DS και το Sony PSP. Η τιμή του μοντέλου των 8gb πέφτει στα $199 ενώ των 32gb στα $299 πλησιάζοντας αρκετά τη τιμή που έχει ανακοινώσει η Microsoft για το νέο Zune HD των 32gb ($289) που κυκλοφορεί την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα η Apple παρουσιάζει και μοντέλο των 64gb με τιμή $399.

 

Χωρίς αμφιβολία όμως οι μεγαλύτερες αλλαγές γίνονται για μια ακόμη φορά στο iPod Nano το οποίο παραμένει το πιο δημοφιλές media player με πωλήσεις άνω των 100 εκατομμυρίων. Το iPod Nano πλέον διαθέτει

 

  • τις ίδιες διαστάσεις με το προκάτοχο του αν και με μεγαλύτερη οθόνη 2.2 ιντσών
  • κάμερα που επιτρέπει τη καταγραφή βίντεο και φωτογραφιών το οποίο μπορείτε να ανεβάσετε στο youtube και άλλες υπηρεσίες
  • μικρόφωνο που καταγράφει φωνητικές σημειώσεις καθώς και ήχο για τα αρχεία βίντεο που θα δημιουργήσετε με τη κάμερα
  • μεγάφωνο
  • ενσωματωμένο ραδιόφωνο (ναι, ραδιόφωνο, δεν είναι τυπογραφικό λάθος)
  • βηματόμετρο, για τη μέτρηση των βημάτων σας στα πλαίσια συνεργασίας με τη τεχνολογία Nike+
  • 8gb στα $149 και 16gb στα $179

Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει και νέα έκδοση για το iTunes το οποίο φτάνει στην ένατη του έκδοση με τα εξής χαρακτηριστικά

 

  • Νέο πιο "ελαφρύ" περιβάλλον
  • πώληση ringtones στο iTunes Store με τιμή $1.29
  • Genius Mixes που αναλαμβάνει χρέη DJ της μουσικής σας συλλογής δημιουργώντας λίστες τραγουδιών που ταιριάζουν μεταξύ τους προχωρώντας σε αναπαραγωγή τους σαν ένας προσωπικός ραδιοσταθμός.
  • μενού για οργάνωση των εφαρμογών/παιχνιδιών που έχετε εγκατεστημένα στο iPhone ή στο iPod Touch
  • iTunes LP, κλασσικοί δίσκοι από καταξιωμένους καλλιτέχνες, περνάνε στη συλλογή του iTunes με πλούσιο πρόσθετο περιεχόμενο (video, στίχους κ.α)
  • δυνατότητα διαμοιρασμού (share) του αγαπημένου σας τραγουδιού στο Facebook ή στο Twitter
  • Home sharing: Το iTunes θα επιτρέπει την αντιγραφή τραγουδιών, ταινιών που έχετε αγοράσει μέσω του iTunes Store έως και σε 5 πιστοποιημένους υπολογιστές μέσα στο σπίτι σας

Παράλληλα η Apple ανακοίνωσε τη διάθεση του 3.1 firmware για όλα τα iPhone/iPod Touch. Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι η ύπαρξη λειτουργίας Genius στο App Store το οποίο θα σας προτείνει εφαρμογές/παιχνίδια που πιθανόν σας ενδιαφέρουν, εξετάζοντας ότι έχετε εγκαταστήσει στη συσκευή σας.

 

Video Video: Steve Jobs Keynote

Link.png Site: Apple Store

Link.png Site: Engadget

File.png Download: iTunes 9