Το περασμένο Σάββατο σηματοδότησε τα 25α γενέθλια του Mac, των προσωπικών υπολογιστών της Apple, η ...αυτοκρατορία των οποίων ξεκίνησε το 1984, με την παρουσίαση του Macintosh M0001 από τον Steve Jobs:

 

Η παραπάνω παρουσίαση έκτοτε θεωρείται ορόσημο για την εταιρεία, που μετά από 25 χρόνια κατάφερε να αποκτήσει εκατομμύρια θαυμαστές. Αρχικά, το περιβάλλον χρήσης των Macs ήταν πολύ απλό - καθώς τα γραφικά περιβάλλοντα δεν ήταν συνηθισμένα κατά τη δεκαετία του '80, το λειτουργικό έπρεπε να είναι πολύ απλό για να μην προκαλεί σύγχυση στους χρήστες.

 

Μία από τις μεγαλύτερες σχεδιαστικές και αγοραστικές επιτυχίες της Apple ήταν το iMac, που με την πληθώρα χρωμάτων στην οποία ήταν αρχικά διαθέσιμο και τον εκπληκτικό σχεδιασμό του επηρέασε σημαντικά τον τομέα της σχεδίασης.

 

Μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή ήταν και το 2005, οπότε και ανακοινώθηκε η στροφή από την πλατφόρμα PowerPC στην πλατφόρμα Intel. Το γεγονός αυτό έδωσε την ευκαιρία στους χρήστες Mac να χρησιμοποιήσουν το μηχάνημά τους πιο «ελεύθερα», καθώς μπορούσαν πλέον να εγκαταστήσουν οποιοδήποτε λειτουργικό επιθυμούσαν, ακόμη και Windows!

 

Ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές της επιτυχίας της Apple ήταν και τα laptops της, ξεκινώντας από το μικρό και δυνατό iBook και φτάνοντας στα εξαιρετικά Macbook, Macbook Pro και Macbook Air των ημερών μας. Αν και η Apple δεν διαθέτει ακόμη κάτι που να άπτεται των netbooks, οι φήμες είναι έντονες για κυκλοφορία ενός νέου προϊόντος μέσα στον επόμενο χρόνο.

 

Τα 25α γενέθλια της Apple σηματοδοτούν μια ριζική αλλαγή στην ιστορία της εταιρείας, καθώς ο Steve Jobs πρόσφατα ανακοίνωσε μια πολύμηνη άδεια για λόγους υγείας. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολλοί άξιοι αντικαταστάτες του Jobs που μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις μια τέτοιας θέσης - αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί η Apple να σταθεί χωρίς την εικονική μορφή του δημιουργού της.

 

Source.png Πηγή: pathfinder.gr