Οι καταγγελίες της Spotify για μονοπωλιακές πρακτικές φέρνει τον τεχνολογικό κολοσσό αντιμέτωπο με βαρύ πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, το πρόστιμο των 500 εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να επιβληθεί καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιολόγησαν καταγγελία σύμφωνα με την οποία οι πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει η Apple εμποδίζουν τις εφαρμογές που τρέχουν στο iPhone να ενημερώνουν τους χρήστες για οικονομικότερες εναλλακτικές έναντι της μουσικής υπηρεσίας που παρέχει η ίδια η Apple.

Το ζήτημα έχει να κάνει με τις προσπάθειες που καταβάλει η Apple να διατηρήσει εφαρμογές και χρήστες περιορισμένους στο σύστημα πληρωμών του App Store. Το 2019 η Spotify προχώρησε αρχικά σε καταγγελία, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές της Apple φίμωναν τις ανταγωνιστικές προτάσεις απέναντι στο Apple Music, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει έρευνα, την επόμενη χρονιά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τελικά εστίασε τις ενστάσεις της στην άρνηση της Apple να επιτρέψει στους δημιουργούς των εφαρμογών ακόμη και να παραπέμπουν στα δικά τους συστήματα συνδρομών εντός του περιβάλλοντος των εφαρμογών, πολιτική την οποία η Apple υποχρεώθηκε να μεταβάλλει το 2022, κατόπιν πιέσεων από τις ρυθμιστικές αρχές της Ιαπωνίας.

Τα 500 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να φαντάζουν με τεράστιο ποσό, όμως υπήρχε ενδεχόμενο να της επιβληθεί ένα πολύ μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους περίπου 37 δισεκατομμυρίων ευρώ (ή αλλιώς 10% των παγκοσμίων εσόδων της Apple), ως υπότροπης για άρνηση συμμόρφωσης με το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν η Κομισιόν επανήλθε στις ενστάσεις της, πέρυσι. Εντωμεταξύ, στην Apple είχε επιβληθεί πρόστιμο σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το 2020, όμως οι γαλλικές αρχές το περιόρισαν στα 340 εκατομμύρια ευρώ, μετά από έφεση την οποία υπέβαλε η εταιρία.

Η Έμμα Γουίλσον, εκπρόσωπος της Apple, δήλωσε ότι εταιρία "δεν σχολιάζει εικασίες" και παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις άλλης εκπροσώπου της Apple, της Χάνα Σμιθ, η οποία πέρυσι το Φεβρουάριο είχε δηλώσει ότι η εταιρία ευελπιστούσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έθετε στο αρχείο τις καταγγελίες, τις οποίες οι Σμιθ χαρακτήριζε τότε "αβάσιμες".

Τόσο η  Λία Τσούμπερ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, όσο και η Spotify, δεν έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε κάποια δήλωση. 

  • Like 4
  • Thanks 1