Η Apple ετοιμάζει τους επόμενους επεξεργαστές της, τη σειρά M4, με ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα να γίνεται γνωστό αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον γνωστό αναλυτή της Apple, Mark Gurman από το Bloomberg, ο τεχνολογικός γίγαντας με έδρα το Cupertino πρόκειται να ξεκινήσει την αναβάθμιση ολόκληρης της σειράς Mac με τους νέους επεξεργαστές M4 από τα τέλη του 2024. Το M4 SoC, το οποίο αναμένεται να κατασκευαστεί σε μια βελτιωμένη έκδοση της διεργασίας 3 νανομέτρων της TSMC, θα επικεντρωθεί κυρίως στην ενίσχυση των επιδόσεων για τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, σε απάντηση των ανακοινώσεων AI PC με Windows που αναμένεται να ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα.

Πέρυσι, η Apple εντυπωσίασε με την ταυτόχρονη παρουσίαση των M3, M3 Pro και M3 Max τσιπ τον Οκτώβριο και είναι πολύ πιθανό να γίνουμε μάρτυρες μιας παρόμοιας στρατηγικής παρουσίασης για τη σειρά M4. Ο Gurman υποδηλώνει ότι ολόκληρη η σειρά Mac αναμένεται να λάβει την αναβάθμιση M4 στα τέλη του 2024 και στις αρχές του 2025, με τα μοντέλα iMac, τα low-end και high-end μοντέλα MacBook Pro 14 ιντσών, MacBook Pro 16 ιντσών και Mac mini να είναι τα πρώτα στη σειρά για την πολυαναμενόμενη ενημέρωση. Τα μοντέλα MacBook Air 13 και 15 ιντσών αναμένεται να ακολουθήσουν την άνοιξη του 2025, ενώ το Mac Studio θα ενσωματώσει επεξεργαστή M4 στα μέσα του 2025. Μέσα στο 2025 θα λάβει τη σχετική αναβάθμιση και η κορυφαία πρόταση της εταιρείας, το  Mac Pro.

Καθώς η Apple πλησιάζει στα αποκαλυπτήρια του M4, η σειρά φημολογείται ότι θα κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον τρεις εκδόσεις, η κάθε μία προσαρμοσμένη για να καλύψει διαφορετικά τμήματα της αγοράς. Το low-end chip, με την κωδική ονομασία Donan, θα τροφοδοτεί τα entry-level MacBook Pro, MacBook Air και low-end Mac mini και θα είναι το πρώτο που θα κάνει την εμφάνισή του. Τα τσιπ μεσαίας κατηγορίας, με την ονομασία Brava, θα βρεθούν στα μοντέλα MacBook Pro και Mac mini υψηλότερης κατηγορίας. Το κορυφαίο chip, γνωστό ως Hidra, είναι ειδικά σχεδιασμένο για το Mac Pro, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι ένα chip "Ultra" ή "Extreme" βαθμίδας, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τα όρια των επιδόσεων.

Είναι ενδιαφέρον ότι το επόμενο Mac Studio δοκιμάζεται τόσο με ένα ακυκλοφόρητο τσιπ της M3 σειράς όσο και με μια παραλλαγή του επεξεργαστή M4 Brava, ο οποίος πιθανώς θα είναι υψηλότερης βαθμίδας από τα M4 Pro και M4 Max "Brava" τσιπ. Η κίνηση δείχνει ότι η Apple δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην προσπάθειά της να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις σε ολόκληρη τη σειρά Mac.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές της Μ4 σειράς είναι η δυνατότητα τεράστιας αύξησης της ενοποιημένης μνήμης που θα προσφέρει. Οι εκδόσεις M4 των desktop υπολογιστών Mac θα μπορούσαν να υποστηρίξουν έως και 512GB RAM, ένα σημαντικό άλμα από το σημερινό όριο των 192GB. Η αύξηση της χωρητικότητας της μνήμης αναμένεται να ανοίξει νέες δυνατότητες για επαγγελματίες και power users που απαιτούν τα μέγιστα από τα μηχανήματά τους.

Ενώ τα τσιπ M4 θα κατασκευαστούν στην ίδια διαδικασία 3 νανομέτρων με τα τσιπ M3, ο προμηθευτής της Apple, η TSMC, αναμένεται να χρησιμοποιήσει μια βελτιωμένη έκδοση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα την ενίσχυση τόσο των επιδόσεων όσο και της ενεργειακής απόδοσης. Επιπλέον, η Apple σχεδιάζει να προσθέσει μια πολύ βελτιωμένη Neural Engine στα M4 τσιπ, η οποία θα διαθέτει αυξημένο αριθμό πυρήνων αφιερωμένων σε ΑΙ εργασίες. 

  • Like 1
  • Thanks 1