Η Apple επιλέγει έναν απλούστερο, λιγότερο φιλόδοξο σχεδιασμό για το Apple Car προκειμένου να φέρει το όχημα επιτέλους στην αγορά, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Apple ήθελε αρχικά ένα αυτόνομο αυτοκίνητο με πλήρεις σχετικές δυνατότητες, όμως τώρα αναπτύσσει ένα ηλεκτρικό όχημα με λιγότερα χαρακτηριστικά.

Αφού εγκατέλειψε τα σχέδια για πλήρη αυτόνομη οδήγηση, η Apple στόχευε σε ένα αυτοκίνητο με αυτόνομη λειτουργία επιπέδου 4 που θα επέτρεπε στο σύστημα να αναλαμβάνει την οδήγηση σε περιορισμένες περιπτώσεις, όπως σε αυτοκινητόδρομους, αλλά ακόμη και αυτό το σχέδιο ήταν πολύ φιλόδοξο. Πλέον λέγεται ότι η Apple θα επικεντρωθεί σε λειτουργίες υποβοήθησης του οδηγού, κάτι που είναι πιο κοντά στον τρόπο λειτουργίας των οχημάτων της Tesla ενώ θα διαθέτει σύστημα επιπέδου 2+. Η αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2 περιλαμβάνει υποστήριξη διεύθυνσης και πέδησης/επιτάχυνσης, αλλά ο οδηγός παραμένει στον έλεγχο του αυτοκινήτου και πρέπει πάντα να προσέχει στο δρόμο.

Με το δραστικό περιορισμό των λειτουργιών, το χρονοδιάγραμμα της Apple για την κυκλοφορία του Apple Car έχει προσαρμοστεί. Η Apple ήθελε να παρουσιάσει το αυτοκίνητο κάποια στιγμή γύρω στο 2026, αλλά τώρα η εταιρεία στοχεύει σε κυκλοφορία το 2028 το νωρίτερο. Σύμφωνα με το Bloomberg, η εξέλιξη σηματοδοτεί μια "κομβική στιγμή" για το Apple Car. Αν η εταιρεία δεν είναι σε θέση να κυκλοφορήσει ένα ηλεκτρικό όχημα με αυτό το σύνολο χαρακτηριστικών, τα στελέχη της εταιρείας μπορεί να "επανεξετάσουν σοβαρά τη βιωσιμότητα του project".

Από τότε που ακούσαμε για πρώτη φορά το Apple Car, το 2014, το project  έχει μετατοπιστεί και εξελιχθεί αρκετές φορές. Φήμες έχουν κατά καιρούς υποδείξει ότι η Apple είχε απορρίψει εντελώς ένα αυτοκίνητο, εστιάζοντας αντ' αυτού σε ένα αυτόνομο σύστημα, αλλά φαίνεται ότι η Apple εμμένει στα σχέδια για το ντεμπούτο ενός πλήρους οχήματος με την επωνυμία της.

Το project του Apple Car έχει χαρακτηριστεί από αλλαγές στην ηγεσία και εσωτερικές διαμάχες σχετικά με την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Ο επικεφαλής του Apple Watch, Kevin Lynch ανέλαβε το έργο και συνεργάστηκε με τον Tim Cook για να υιοθετήσουν μια νέα στρατηγική μετά από πιέσεις του διοικητικού συμβουλίου της Apple. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η χApple συναντάται τώρα με πιθανούς συνεργάτες στην Ευρώπη για να συζητήσει το νέο σχέδιο.
 

  • Thanks 2